Política 16/05/2014

Cañete desferma la polèmica en menystenir Valenciano després del cara a cara

Admet que no va estar bé en el debat i intenta justificar-ho dient que "el debat amb una dona és complicat". "Si l'acorrales t'acusen de masclista", afirma. La candidata socialista s'hi torna

Ara
2 min

BarcelonaPicabaralla postdebat electoral entre els candidats del PP i el PSOE a les eleccions europees. L'endemà del cara a cara entre Miguel Arias Cañete i Elena Valenciano a TVE, aquest divendres el candidat popular ha considerat en declaracions a Antena 3minut 2.50 del vídeo– que "el debat entre un home i una dona és molt complicat. Si fas un abús de superioritat intel·lectual, o el que sigui, sembla que ets un masclista que està acorralant una dona indefensa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La candidata del PSOE li ha replicat que "el que ha quedat clar és que si guanya Cañete perdem les dones". En un míting celebrat a Parla, Valenciano ha advertit que si guanya el PP les eleccions europees, no només perden les dones , sinó "tots els homes que creieu en les dones, tots els treballadors, els joves, la gent que pateix, els que ho estan passant malament i que han patit una política completament equivocada".

Hores abans li havia respost en un tuit: "Llavors què fem? Fora les dones del debat?"

També li ha respost, via tuit, el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba:"Cañete, el masclisme del mal perdedor"

En la mateixa entrevista a Antena 3, i preguntat sobre la valoració que fa de la seva pròpia intervenció durant el debat, Cañete s'ha posat un "aprovat", malgrat que ha considerat que "no crec que hagi tingut un resultat de deu", un fet que ha justificat perquè "no he sigut jo mateix". "I això té una explicació. En un debat amb totes les provocacions que ha fet la senyora Valenciano, amb tota la demagògia que ha posat damunt la taula, amb tota l'apel·lació al populisme, amb totes les mitges veritats o mentides, si sóc jo mateix, em faig por, perquè entraria a matar". En aquest punt és on Cañete ha donat a entendre que gaudeix de més "superioritat intel·lectual" que Valenciano, i s'ha intentat justificar: "Si en la teva intervenció sembla que pots ser superior, es pot considerar masclista. En un debat amb el senyor Rubalcaba, ens podem donar un fart de llenya recíproca i podem dir-nos totes les barbaritats. El mateix debat amb una dona es percep d'una altra manera, i això és veritat", ha conclòs.

Després de l'enrenou aixecat amb les seves polèmiques declaracions, Cañete ha intentat mitigar les crítiques amb un tuit en què assegura que "tot el que he après d'Agricultura, m'ho va ensenyar una dona, Loyola de Palacio"

Les declaracions de Cañete han centrat la campanya electoral d'aquest divendres. Gairebé tots els candidats han carregat contra l'exministre del PP. Ramon Tremosa (CiU) ho ha trobat una "falta de respecte molt gran", Josep-Maria Terricabras (ERC) ha titllat les declaracions "d'impresentables", més pròpies del "segle XVI", Javi López (PSC) ha lamentat que el PP hagi triat "un candidat masclista" i Ernest Urtasun (ICV-EUiA) ha dit que "gent que s'expressa en aquests termes masclistes mereix ser castigada a les urnes".

stats