Política 12/01/2016

Forcadell diu que la reunió amb Felip VI "hauria estat una bona oportunitat per intercanviar opinions"

Admet en declaracions a RAC1 que, "si es compleix el full de ruta", aquesta serà l'última vegada que un president o presidenta del Parlament ha de notificar la investidura d'un cap de govern català al monarca espanyol

Ara
3 min
El ple del Parlament, presidit per Carme Forcadell, va elegir els senadors de designació autonòmica, abans d’iniciar les reunions entre partits i entitats sobiranistes.

BarcelonaLa presidenta del Parlament, Carme Forcadell, assegura que l'audiència amb el monarca espanyol, Felip VI, hauria estat "una bona oportunitat per intercanviar opinions" i per explicar-li "la situació al Parlament de Catalunya", que és "molt plural" i amb una "majoria sobiranista".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per tot plegat, Forcadell ha lamentat als micròfons d''El món a RAC1' que dilluns no es produís la reunió, perquè "el diàleg sempre és bo". Alhora, ha admès que abans de rebre la notificació de la casa reial –en la qual se'ls demanava que fessin la comunicació per escrit– "no estava convençuda" que acabaria anant a Madrid.

Forcadell ha explicat que diumenge a la nit, després de la investidura de Carles Puigdemont com a nou president de la Generalitat, van enviar un correu electrònic i van fer una trucada a la casa reial. Dues comunicacions que no van rebre resposta. L'endemà, la casa reial es va limitar a demanar que la comunicació del nou president es fes per via escrita sense "donar cap raonament" més, ha explicat Forcadell.

Sigui com sigui, la presidenta del Parlament ha evitat qualificar d'error la postura del monarca i s'ha limitat a dir que "ells han fet el que han cregut més convenient".

Alhora, ha admès que, "si es compleix el full de ruta", aquesta serà l'última vegada que un president o presidenta del Parlament ha de notificar la investidura d'un president de la Generalitat de Catalunya al cap d'estat espanyol.

Agraïments a Artur Mas, a la CUP i a Oriol Junqueras

Forcadell ha explicat que la nit dels premis Nadal va estar conversant amb Artur Mas sobre la situació de bloqueig que vivia el procés amb l'estancament en les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per investir un nou president. Ha admès que no li va demanar a Mas que fes un pas al costat perquè "no" li pertocava a ella fer-ho. Tanmateix, ha afirmat que, "segurament", ell ja s'ho estava plantejant.

Alhora, ha aprofitat per agrair el "gest" d'Artur Mas de cedir el lloc a Puigdemont, però també la "generositat" de la CUP i d'Oriol Junqueras.

Turull i Rufián critiquen el monarca

Més crític s'ha mostrat el president de Junts pel Sí al Parlament, Jordi Turull, que ha acusat Felip VI de "menysprear el poble de Catalunya". En una entrevista a RNE, el dirigent de CDC s'ha preguntat quin és el paper del cap de l'Estat i ha opinat que, en una situació com la que es viu a Catalunya, amb constants apel·lacions al diàleg, "no es poden fer gestos com aquest". "En tot aquest episodi de Catalunya el cap de l'Estat, el d'ara i el d'abans, podien haver tingut un paper com a mínim una miqueta més actiu", ha afegit.

Igualment, el cap de llista d'ERC el 20-D, Gabriel Rufián, no s'ha mostrat sorprès per l'actitud del monarca de "no respectar la democràcia i un mandat popular català", ja que es tracta d'una institució que va ser "ratificada" i "afavorida" pel franquisme. En tot cas, ha avisat que ell no reconeix la monarquia espanyola: "Jo l'únic rei que reconec té cinc anys, pesa vint quilos i espero que ara estigui a l'escola. Un senyor al que no vota ningú no el reconeixem, que digui i pensi el que vulgui, nosaltres ja som una república independent".

Iceta veu un error del rei però Chacón el justifica

Així mateix, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha qualificat d'error que el rei espanyol no hagi rebut Forcadell com un senyal de "normalitat i formalitat" i en deferència a la situació "molt especial" que viu Catalunya. Per contra, ha avançat a RAC1 que, "un cop hagi pres possessió, Puigdemont rebrà una trucada de Pedro Sánchez, com no pot ser d’una altra manera", i s’ha mostrat disposat a mantenir la relació amb Artur Mas com a expresident de la Generalitat. "M’interessa saber el parer de Mas. Si ell vol jo penso mantenir una relació", ha afirmat per després afegir que té intenció de continuar-lo trucant.

En un sentit diferent, la líder del PSC al Congrés, Carme Chacón, ha assegurat que Felip VI "està en el seu dret" de no rebre Forcadell. "Han passat tantes coses...", ha dit Chacón a mode de justificació. Segons l'exministra de Defensa, el fet que el monarca no inclogués al decret de cessament d'Artur Mas el tradicional "agraïment als serveis prestats" que consta a tots els cessaments de presidents autonòmics, "probablement" és "un simple oblit". "La pena és que tinguem un substitut –de Mas– que només governarà per una part dels catalans, els independentistes, en comptes de per a tots", ha apuntat.

stats