Política 12/01/2016

Gabriel Rufián: "L'únic rei que reconec té cinc anys, pesa vint quilos i espero que sigui a l'escola"

Joan Tardà serà el portaveu del grup independentista al Congrés i el cap de llista el 20-D serà portaveu adjunt

Ferran Casas
2 min
Els diputats i senadors d'ERC han desplegat davant el Congrés una pancarta contra els transvassament del riu Ebre / ARA

MadridERC torna a desembarcar amb força a Madrid. Després de set anys amb només tres escons i la darrera legislatura al mixt, els republicans tindran aquesta legislatura grups parlamentaris propis al Congrés i al Senat, amb els nou diputats i vuit senadors –sis d'electes i dos per designació autonòmica–. Els independentistes s'han fet aquest dimarts la foto de família i han acreditat els diputats que encara no ho havien fet, entre ells, el seu cap de llista el 20-D, Gabriel Rufián. Durant la campanya, l'exdirigent de l'ANC va fer tàndem amb Joan Tardà, la cara dels republicans a la cambra baixa. Ara seguiran fent tàndem, però s'invertiran els papers. Tardà serà el portaveu del grup, i per tant, el seu cap de files i l'interlocutor principal amb el govern i la resta de grups, i Rufián, el portaveu adjunt. Els republicans apunten que és Tardà qui té "l'experiència i el coneixement" que li donen 12 anys de diputat i que és una figura "també coneguda a Madrid" i "molt respectada al partit".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rufián i Tardà es repartiran les intervencions als grans debats per visualitzar el tàndem, però avui ha estat Rufián qui, abans d'acreditar-se, ha pres la paraula per referir-se al desaire del rei Felip VI, que s'ha negat a rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per fer-li arribar l'elecció de Carles Puigdemont com a nou president de la Generalitat. "Jo l'únic rei que reconec té cinc anys, pesa vint quilos i espero que ara sigui a l'escola. Un senyor al qual no vota ningú no el reconeixem, que digui i pensi el que vulgui, nosaltres ja som una república independent", ha afirmat als passadissos a la cambra baixa.

Rufián no s'ha mostrat sorprès per l'actitud del monarca de "no respectar la democràcia i un mandat popular català", ja que es tracta d'una institució que va ser "ratificada" i "afavorida" pel franquisme. El diputat d'ERC ha expressat el desig que el partit estigui només 18 mesos al Congrés "com a màxim o el temps necessari per iniciar el procés d'autodeterminació". El diputat republicà s'ha queixat que alguns membres del Congrés qualifiquin de "desafiament, amenaça i cop" el procés català i que no es respecti el fet que hi hagi una majoria de diputats independentistes al Parlament català. Per això, ha assegurat que defensarà el mandat "inequívocament popular i independentista" a Catalunya i els ha exigit que "facin el favor de ser demòcrates i que respectin la democràcia".

Quant al possible nomenament de Patxi López com a president del Congrés, Rufián ha comentat que ERC hi té "poca cosa a dir" i que "no canvia gaire que sigui del PP o del PSOE". A més, sobre la possibilitat d'un govern progressista encapçalat per Pedro Sánchez, ha subratllat que els conceptes "'PSOE' i 'progressista' en una mateixa frase sembla un oxímoron".

En acabar les acreditacions, els diputats i senadors d'ERC s'han fotografiat a la porta principal del Congrés amb una pancarta en contra del Pla Hidrològic que el govern del PP en funcions va aprovar de nou la setmana passada.

stats