Política 07/04/2013

Homenatge independentista a Carrasco i Formiguera a Burgos

La direcció d'Unió afirma que el dirigent afusellat estaria avui "al costat del diàleg i l'entesa"

Ara
2 min
HOMENATGE CARRASCO

BarcelonaÒmnium Cultural ha organitzat aquest diumenge al matí un homenatge de marcat to independentista a Manuel Carrasco i Formiguera, un dels primers líders d'Unió Democràtica en els anys de la Segona República, a la presó de Burgos. Dimarts es compliran 75 anys del seu afusellament pels sublevats franquistes. A l'acte d'homenatge, en que s'ha llegit correspondència entre Carrasco –que va ingressar a Unió l'any 1932, poc després de la fundació del partit democristià– i la seva esposa, hi han assistit alguns familiars i militants de la formació que lidera Josep Antoni Duran i Lleida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a Catalunya Ràdio, l'editor Quim Torra, membre de la junta d'Òmnium ha destacat el perfil independentista del dirigent democristià, que sempre va ser un ferm defensor de la Catalunya sobirana malgrat que el seu partit, Unió, aposti ara la via confederal. A l'acte de la presó de Burgos hi han assistit dirigents del partit com Antoni Castellà, Francesc Gambús o Antoni Font. Aquest últim ha afirmat, a través d'un comunicat enviat pel partit, que "Carrasco, avui en dia, continuaria essent una persona de fermes conviccions i valors al costat d'actituds com les del diàleg i l'entesa. Creia radicalment –com també ho creiem avui des d'Unió– en la llibertat de Catalunya i de la seva gent, en la democràcia i en la cohesió del país que implica també no esberlar-lo".

Al seu torn, una nota d'Omnium sosté que "l'homenatge ha servit també per reivindicar el sobiranisme d'un dels fundadors i vertebradors d'Unió Democràtica de Catalunya durant el segle XX". L'entitat recorda que en un dels seus textos més coneguts va afirmar que "Catalunya ha de lluitar fins a assolir constituir-se políticament, com a nació que és, en estat independent que amb tota llibertat pugui portar les aliances i confederacions que cregui convenients" i que va cridar "Visca Catalunya Lliure" just abans de ser abatut per l'escamot d'afusellament a la ciutat castellana.

Dimarts que ve, quan es commemora l'efemèride, es celebraran els actes oficials amb la participació de Duran i del president de la Generalitat i de CiU, Artur Mas. Davant la presó de Burgos la guàrdia civil ha multat el nét de Carrasco per fer fotos al recinte.

stats