CAS BÁRCENAS
Política 14/08/2013

Cospedal diu al jutge que el control de les donacions al PP era "exclusivament de la tresoreria"

La secretària general nega haver cobrat sobresous en negre i la comptabilitat B. "Entén" que van ser Rajoy i Arenas els que van pactar amb Bárcenas els detalls econòmics de la seva sortida del partit

Joan Faus
3 min

MadridLa secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha negat davant el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz la suposada comptabilitat B del partit, així com haver cobrat sobresous en negre. Alhora ha assegurat que el control de les donacions que rebia el partit era "exclusivament de la tresoreria", en línia amb el que van dir ahir els seus predecessors a la secretaria general, Francisco Álvarez-Cascos i Javier Arenas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cospedal ha declarat aquest dimecres davant el jutge Ruz, després que ahir ho fessin els seus antecessors en el càrrec. La secretària general del PP ha arribat a la seu judicial les 9.28 hores amb el seu cotxe oficial, procedent de la seu del PP al carrer Génova. Estava previst que comencés a declarar a partir de les 10.00 hores, però no ho ha fet fins a les 10.45 hores, perquè el jutge havia de resoldre abans l'extradició d'un pres estranger. La declaració de Cospedal s'ha allargat fins a les 13.10 hores, és a dir, ha durat prop de dues hores i mitja.

La número 2 del PP ha assegurat que la secretaria general no feia cap "control aliè a la tresoreria", respecte a la comptabilitat del partit, cosa que, segons els advocats de l'acusació, incompliria els estatuts del PP que estableixen que el control últim dels comptes és de la secretaria general.

Respecte a la desvinculació de Bárcenas del PP i el fet que seguís cobrant un sou quan teòricament ja estava fora del partit, Cospedal se n'ha rentat les mans i ha afirmat que ella no va acordar la sortida de Bárcenas del PP i que "entén", segons les acusacions, que els detalls d'aquesta sortida els van acordar Arenas i el llavors president del PP, Mariano Rajoy, en una reunió amb Bárcenas el març del 2010. La trobada va ser confirmada ahir per Arenas. No obstant, la posició de Cospedal resulta sorprenent, ja que fa uns mesos ella va dir que a Bárcenas se li va atorgar una indemnització en diferit quan va abandonar la formació.

Nega haver mitjançat en la comissió de 200.000 euros al PP de Castella-la Manxa

Un aspecte clau de la declaració de l'actual presidenta de Castella-la Manxa ha sigut sobre un rebut presentat per Bárcenas que acreditaria el presumpte cobrament d'una comissió de 200.000 euros per part del PP de la seva comunitat el 2007, sent-ne ella la presidenta. La comissió hauria sigut a canvi de l'adjudicació d'una contracta municipal a l'Ajuntament de Toledo. Ruz li ha preguntat si, tal com va dir Bárcenas, ella va mitjançar en aquesta operació i Cospedal ho ha negat taxativament, segons les mateixes fonts. Tot seguit, les acusacions, els advocats i la fiscalia han insistit en el tema i ha estat llavors quan el jutge ha vetat que es preguntés més sobre aquest afer, perquè ha argumentat que en aparèixer "persones aforades", com l'actual president del Parlament de Castella-la Manxa, s'ha de determinar si la qüestió és competència d'un altre jutjat o bé de l'Audiència.

Cospedal també ha negat que existís al PP una comissió d'infraestructures, cosa que contradiu les versions d'un empresari donant imputat i de Cascos. I respecte al fet que el partit no demanés el DNI als seus donants, ha assegurat que li "estranyaria que hi hagués un registre de DNI" i que "imagina" que les donacions que tenien el nom de PP estaven fetes per afiliats.

Als afores de l'Audiència Nacional hi ha hagut un amplíssim dispositiu policial, prop d'un centenar de càmeres de televisió i fotògrafs, i una cinquantena de persones que criden en voreres contraposades: col·lectius d'afectats per la compra de participacions preferents que han esbroncat la número dos del PP i membres de Nuevas Generaciones del PP que li han manifestat el seu suport amb crits eufòrics de "Cospedal, Cospedal".

En la compareixença ahir, Arenas i Álvarez-Cascos van assegurar que no els consta que hi hagués cap comptabilitat B al partit, malgrat que van admetre un descontrol en les donacions al partit. De tota manera, tots dos van negar haver cobrat mai sobresous en negre. Tanmateix, el successor de l'extresorer Luis Bárcenas com a gerent del partit, Cristóbal Páez, que també va declarar ahir, sí que va admetre haver rebut un sobresou de 12.000 euros en negre.

stats