Terres de l'Ebre

El cas Efial enfanga Tortosa: es fan públics els correus entre la consultoria i l'antic govern municipal

La consultoria concretava l'import i les empreses que la regidora d'urbanisme havia de convidar per dur a terme les licitacions del consistori

3 min
Ajuntament de Tortosa

BarcelonaFa poc més d'un any l'Audiència Nacional enviava a judici quatre exalcaldes de Convergència per la trama de corrupció Efial. Llavors els Ajuntaments de l'Ametlla de Mar, Ascó, Torredembarra i Vandellòs van quedar implicats judicialment al cas de contractació il·lícita que va malversar més de 8,7 milions d'euros a catorze municipis catalans. De tots ells, Tortosa és el tercer Ajuntament més perjudicat amb un milió d'euros estafats, però fins ara no s'ha investigat cap membre del llavors consistori. El diari Ebredigital va publicar aquest dimarts diferents fragments de correus electrònics compromesos entre el president d’Efial, Antonio Martos, i la llavors presidenta de l'empresa municipal de gestió urbanística (GUMTSA) i regidora d’Urbanisme, Meritxell Roigé, que després seria alcaldessa de la ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els missatges que es van intercanviar Roigé i Martos, únic encausat vinculat a la gestió urbanística de Tortosa, arriben tot just la mateixa setmana que l'Audiència Nacional ha acceptat l'acusació particular de l'actual govern municipal per investigar el cas de corrupció entre els anys 2008 i 2016. L'objectiu de l'executiu, conformat per Movem Tortosa-PSC i Esquerra, és recuperar els 1.050.130 euros de les presumptes contractacions irregulars que la consultora Efial va fer a la ciutat del Baix Ebre.

"Bones tardes Meritxell, perdona que et torni a molestar", és com comença el correu que Antonio Martos va enviar a Meritxell Roigé l'agost de 2012 i que figura en les diligències policials remeses per la Guàrdia Civil al jutjat d'instrucció número 4 de l'Audiència Nacional. "Amb això de la piscina no me’n recordava que el contracte d’Efial finalitza el dia 3 d’agost i, per tant, s’hauria de licitar un altre cop. Si et sembla bé preparem documentació per tramitar-lo per urgència amb una reducció del preu de licitació i fixar-lo en 198.900 (euros) millorable a la baixa i invitaríem cinc empreses (Ernst&Young, Efial Consultoria SL, KPMG, Deloitte i PricewaterhouseCoopers", continua el correu. Aquesta és la resposta que el president d'Efial va enviar després que Roigé li demanés "preparar la documentació" per la nova licitació, "fixant la quantia [...] i indicant a la presidenta de GUMSTSA les empreses a les quals s'ha d'invitar".

Dit i fet. El contracte del setembre de 2012 va ser concedit a Efial. El procediment d'adjudicació negociat es va produir sense publicitat i per un import final de 189.700 euros, segons l'informe de la interventora. Les empreses indicades pel president de la consultoria eren les mateixes que ja havien participat en la licitació del contracte del 2010, una licitació que llavors també va guanyar l'empresa de Martos. "Efial Consultoria, a través del senyor Martos, podia influir en les decisions que es prenen dins de l’entitat pública a l’hora de tramitar les licitacions, com és el cas d’escollir procediment, l’import del servei i les empreses a invitar", afirma la investigació iniciada a petició del jutjat d'instrucció número 4. Aquestes pràctiques concertades entre el consistori i l'empresa privada podrien "facilitar actes de col·lusió entre Efial Consultoria i altres empreses”, conclou l'informe policial.

Aquesta és una de les adjudicacions públiques de les quals Efial en va sortir beneficiada a partir d'una conxorxa que aconseguia esquivar el control de l'administració i la normativa de contractació pública, i que li va permetre embutxacar-se un milió d'euros. L'inici de les relacions de l'empresa de Martos amb l'Ajuntament de Tortosa es remunten al 2008, quan la consultoria va començar a tenir relacions amb l'Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP), amb l'empresa municipal de gestió urbanística (GUMTSA) i amb Tortosa Sport SL i un any després de l'arribada de Ferran Bel a l'alcaldia.

L'Ajuntament de Tortosa es persona com a acusació particular

Dues setmanes després que es formés el govern municipal, a principis de juny, la CUP va presentar una moció per reclamar que el nou Ajuntament es personés com a acusació particular amb la intenció d'investigar la relació de l'Ajuntament amb la consultora Efial durant els governs de Ferran Bel, quan Meritxell Roigé era primera tinent d’alcalde i regidora d’Urbanisme. La moció va rebre el suport del nou govern municipal conformat per Movem Tortosa-PSC i Esquerra i aquest dilluns l'Audiència Nacional ha enviat la providència acceptant la personació com a acusació particular.

L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha lamentat que "l’anterior govern de Junts per Tortosa no es personés durant la investigació, fet que hauria permès conèixer més detalls i ampliar el nombre d’investigats". A hores d'ara el consistori està ultimant l'escrit d'acusació que es preveu que es presenti abans del 14 de març. Per altra banda, Meritxell Roigé, actual portaveu de Junts per Tortosa, ha volgut recordar que ara per ara no hi ha cap persona investigada de l'Ajuntament de Tortosa respecte al cas Efial. "És evident que volen estirar el tema, segurament perquè els interessa amagar la seua incapacitat per gestionar la ciutat", apunta l'alcaldessa de l'anterior legislatura, Meritxell Roigé.

stats