El cas Juvillà capítol a capítol

El compromís era no retirar-li cap dret fins a la sentència ferma i no s'ha complert

3 min
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el diputat Pau Juvillà.

BarcelonaEl cas Juvillà ha tornat a posar a prova les costures del Parlament i la sintonia dels partits independentistes, dividits ja des de fa molt temps. Des que es va conèixer la sentència que inhabilitava el diputat de la CUP el cas ha fet nombrosos girs. La clau és que l'independentisme volia mantenir els drets intactes del diputat fins que no hi hagués una sentència ferma i no ha sigut així.

14 de desembre

El TSJC inhabilita Juvillà

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) inhabilita el diputat de la CUP per un període de 6 mesos i li imposa una multa de 1.080 euros per un delicte de desobediència. El motiu? No haver despenjat uns llaços grocs del seu despatx municipal en les eleccions del 2019 malgrat una ordre de la Junta Electoral Central (JEC). La reacció de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, és clara: "preservar els drets" de Juvillà com a diputat digui el que digui la JEC fins que hi hagi sentència ferma.

16 de desembre

El Parlament ratifica l'escó de Juvillà

La Comissió de l'Estatut dels Diputats aprova un dictamen que diu que el cupaire continua sent diputat perquè no hi ha una sentència ferma que digui el contrari. Però ja hi ha un gran dubte. ¿Què passarà si abans de la sentència ferma la JEC diu que se li ha de treure l'escó? "Defensarem la sobirania del Parlament", va expressar aquell dia Juvillà.

14 de gener

El Parlament es defensa davant la JEC

El Parlament presenta al·legacions davant la JEC explicant que no pot retirar l'escó a Juvillà perquè el reglament de la cambra preveu que només es pot fer si hi ha una sentència ferma. I no hi és. La del TSJC és recurrible al Suprem.

20 de gener

La JEC mou fitxa i ordena que se li retiri l'escó

Abans que hi hagi una sentència del Suprem, la JEC ordena al Parlament retirar l'escó al diputat de la CUP. Com en el cas de Torra, això ho tensa tot. Aquell dia, Borràs reacciona a través d'una piulada. "Sempre he dit que protegiré els drets de tots els diputats per garantir els drets i les llibertats dels seus electors", exposa.

24 de gener

Juvillà va al Suprem

Doble ofensiva: primer, un recurs de Juvillà al Suprem en què demana mesures cautelars contra la resolució de la JEC i també un altre recurs del Parlament al mateix tribunal que aquell dia va ser validat pel ple.

27 de gener

La JEC augmenta la pressió i dona cinc dies per fer-li cas

La JEC augmenta la pressió. Dona cinc dies a Borràs per retirar-li l'escó i l'adverteix que, si no ho fa, tindrà "conseqüències jurídiques". El sobiranisme es manté ferm i assegura que l'última paraula només pot ser del Suprem.

1 de febrer

Proposta per paralitzar el Parlament

Reunió de la mesa. Borràs arriba amb la idea de paralitzar el Parlament com a senyal de protesta perquè la JEC manté la voluntat de retirar-li l'escó. Les dificultats jurídiques porten la presidenta a només recomanar que es posposin les comissions. S'anul·len totes.

2 de febrer

Nou dictamen

La Comissió de l'Estatut dels Diputats fa un nou dictamen i en aquest cas admet que defensarà Juvillà posant com a límit no comprometre els funcionaris de la cambra. Són aquests treballadors qui, per exemple, han de decidir si li firmen la nòmina. L'independentisme ja admet que difícilment podrà aguantar fins a la sentència ferma.

3 de febrer

El ple sentencia Juvillà

El Parlament convoca un ple per votar el nou dictamen. La CUP demana la delegació de vot de Juvillà, la prova del cotó de si continua sent diputat o no. En l'inici del ple, Borràs comunica que no accepta la delegació per "conflicte d'interessos" –el dictamen que s'ha de votar afecta el cupaire–. La CUP li retreu que no ha convocat el diputat per al ple d'avui i que entén que ja no se li estan garantint els drets com a diputat. I tot plegat sense esperar la sentència ferma.

stats