Política 08/02/2014

Els advocats de la infanta Cristina qualifiquen la seva declaració d'"exhaustiva", "taxativa" i sense "privilegis"

Miquel Roca es mostra "molt content" que la filla del rei Joan Carles hagi pogut "explicar amb tot detall" la seva intervenció en els fets imputats

Acn
3 min
Els advocats de la infanta Cristina després de la declaració. D'esquerra a dreta: Pau Molins, Miquel Roca i Jesús Silva / ACN

PalmaEls advocats defensors de la infanta Cristina han mostrat la seva satisfacció després de la llarga declaració de la filla petita del Rei als jutjats de Palma. A la porta de la seu judicial Miquel Roca ha assegurat que la declaració ha permès "explicar amb tot detall quina ha sigut la seva intervenció en els fets que li volien imputar". El lletrat ha destacat la "sinceritat" i el "sentiment" d'una intervenció de la infanta "molt lleial". Per la seva part Jesús Silva ha negat que la infanta hagi contestat amb evasives, sinó que ha sigut -ha dit- "taxativa" i "exhaustiva", tot recordant que és normal que no recordi algunes coses que van passar "fa deu o quinze anys".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Roca i Silva han recordat que amb la declaració d'aquest dissabte davant el jutge Castro la infanta Cristina "ha col·laborat amb la justícia", "no ha tingut privilegis" en una causa en què altra gent ha declarat per escrit i i "ha contestat la seva pròpia veritat". Per tot això el lletrat Miquel Roca ha assegurat que avui "no podia ser un dia millor"

Roca s'ha referit a les preguntes de l'acusació popular que no s'han contestat, ha dit, perquè les preguntes eren repetitives i ha afegit que, un cop la infanta ha declarat, ara toca que la mateixa administració de justícia faci "una reflexió".

Per la seva part l'advocat Jesús Silva, també de la defensa, ha negat que la infanta hagi contestat amb evasives i ha assegurat que ha sigut una declaració "ferma", "taxativa", "serena". Sobre els aspectes en què no ha respost que no recordava, ha justificat que és normal que no recordi algunes coses que van passar fa, deu o quinze anys.

"Menyspreu" a la societat

D'altra banda, l'advocada de Manos Limpias, acusació popular, Virginia López-Negrete, ha opinat que aquest dissabte la infanta Cristina ha tractat la societat espanyola amb "menyspreu i desdeny", ja que no ha respost les preguntes de l'única acusació que l'ha portat a declarar com a imputada i que, reconegut el seu paper per la Constitució espanyola, "representa milions d'espanyols que es fan moltes preguntes".

Per López-Negrete, la posició de la infanta, negant totes les acusacions i responsabilitzant el seu marit, no ha estat una sorpresa i ha estat "un mer tràmit". Segons la seva "teoria de l'amor", Cristina confiava tant en Urdangarin que "signava papers sense llegir-los". Per això, la lletrada se n'ha anat del jutjat "sabent el mateix que al matí", o sigui, desconeixent perquè els ducs de Palma van crear Aizoon, o perquè pagaven despeses personals a través d'aquesta empresa. Per Manos Limpias, cap de les respostes ha estat "convincent".

Per tot això, la declaració de la infanta, segons López-Negrete, "no canvia res" ni el seu punt de vista, perquè les proves documentals, segons ella, són prou contundents. En conseqüència, la lletrada espera que la filla del rei no sigui desimputada i que sigui tractada com una ciutadana més, tot i els "obstacles i impediments" que ha patit el procés. "La seva situació en la causa, per mi, és pitjor que al matí", ha dit. El que sí ha lamentat ha estat que la infanta si hagués volgut col·laborar amb la justícia hagués declarat fa dos anys, quan ho va fer per primer cop el seu marit.

López-Negrete ha recordat que la instrucció del cas ja s'està acabant i per tant no creu que quedin gaires més diligències per fer. Per últim, l'advocada s'ha queixat que el jutge no els hagi deixat treballar amb ordinador, cosa que suposa un privilegi per la infanta.

Finalment, el jutge Castro, en sortir del jutjat no ha volgut fer cap valoració i ha assegurat que ho farà en el moment processal oportú. Castro ha agafat la seva moto aparcada al pati del jutjat, on els periodistes havien estat esperant durant tot el dia. L'advocat d'Urdangarin, Mario Pascual Vives, ha marxat una mica abans que acabés la declaració, quan preguntava la defensa de la infanta.

stats