Política 22/12/2014

La infanta Cristina, al banc dels acusats

El jutge acaba d’obrir judici oral contra Cristina de Borbó i altres acusats, entre els quals, Urdangarin i Jaume Matas

Antònia Artigues
2 min
La infanta podria estudiar separar-se

PalmaEl jutge José Castro du a judici la infanta Cristina, acusada de dos presumptes delictes fiscals. Ho ha comunicat en la interlocutòria d’obertura de judici oral del cas Nóos, que inclou la germana del rei Felip VI a la llista d’acusats. A més, el jutge li imposa una fiança de responsabilitat civil. La infanta s’haurà d’enfrontar a un judici en què l’acusació popular li penes que sumen 8 anys de presó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió de Castro es donava pràcticament per segura, però a partir d’aquest moment la justícia ha dit ja formalment que Cristina de Borbó s’haurà d’asseure a la banqueta dels acusats del cas Nóos. L’obertura de judici oral no es pot recórrer, tot i que en els darrers dies la Fiscalia ha apuntat la possibilitat que es pugui recórrer la decisió. Si fos viable la defensa de la infanta faria tot el possible per aconseguir-ho.

La defensa –com la Fiscalia– manté que no es podia obrir judici oral contra la infanta perquè qui l’acusava de delictes fiscals era l’acusació popular de Manos Limpias, i no ho feien ni la Fiscalia Anticorrupció ni l’acusació particular –la part perjudicada: Hisenda–. Ara bé, amb la interlocutòria d’avui és pràcticament impossible que es pugui evitar el judici a la infanta.

La inclusió de la infanta en l’obertura de judici oral era l’única gran incògnita que quedava per resoldre, perquè que Castro obriria judici contra el seu marit Iñaki Urdangarín juntament amb el seu soci Diego Torres, era del tot segur, com així ha estat. El cunyat del rei, Urdangarin, s’enfronta a penes d’entre 19 anys i sis mesos i 26 anys que han reclamat per a ell la Fiscalia i l’acusació popular de Manos Limpias.

L’expresident de les Illes Balears Jaume Matas tampoc devia tenir cap dubte que seria dut a judici per Nóos, com així ha estat. Matas, actualment a la presó, s’enfrontarà, amb Nóos, al judici més greu, després dels dos a què ha estat sotmès i que s’han tancat amb sentències condemnatòries. Per Nóos, se li reclamen 11 anys de presó.

Ara, decretada l’obertura de judici oral, és el torn de les defenses, que hauran de presentar els seus escrits, i llavors es posa en marxa tota la maquinària cap al judici, el de més magnitud que s’haurà celebrat mai a les Balears i que es preveu que tingui lloc després de l’estiu.

stats