Política 23/10/2020

Un 76,3% de catalans defensen un referèndum però només el 15% prioritzen la DUI

El no a la independència retrocedeix però segueix imposant-se al sí

Quim Bertomeu
2 min
La manifestació de la Diada al final de la Via Laietana / PERE VIRGILI

BarcelonaEl suport perquè el conflicte polític català es resolgui mitjançant un referèndum es manté en nivells elevats. Segons l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, un 76,3% estarien molt d'acord o bastant d'acord que els catalans tenen dret a decidir el seu futur com a país en una votació d'aquestes característiques. Els que estarien bastant o molt en desacord es quedarien en el 18,2%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El sondeig també indaga en les simpaties que tindria ara mateix la unilateralitat a Catalunya. A la pregunta sobre la manera de desencallar la situació actual, un 51,9% dels enquestats prioritzarien el referèndum pactat, un 26,7% continuar sent una comunitat autònoma d'Espanya i en últim lloc se situa declarar la independència unilateralment, que es quedaria amb el 15,4%. L'enquesta també dona la possibilitat d'escollir dues opcions, la preferida, i el que seria el mal menor: llavors l'opció del referèndum continua sent la més destacada i creix fins al 82,5% de suport. Respecte a ser una comunitat o la unilateralitat, augmenta més la via autonòmica fins al 51,7% (25 punts) que no pas la unilateral (37,3%, 21,9 punts més).

Al marge de quina és la millor manera de resoldre el conflicte, el CEO detecta que el no a la independència continua sent majoritari en la societat catalana però perd pistonada i el sí retalla terreny. En aquests moments un 46,6% de catalans són contraris al fet que Catalunya sigui un estat independent i el 45,3% sí que en són partidaris. Els independentistes guanyen marge respecte a l'últim baròmetre del juliol del 2020, on obtenien el 42%, mentre que els no independentistes deixen enrere un dels seus màxims històrics de fa quatre mesos amb el 50,5%. On sí que no hi ha cap mena d'igualtat és en la forma d'estat que prefereixen els catalans. Un 71,1% es decanten per una república mentre que només el 14,5 ho fa per la monarquia.

Més enllà de la qüestió independentista i republicana, on els catalans mostren més consens és en el diagnòstic que fan del moment polític i econòmic, i és força pessimista. Un 80,6% creuen que la situació política és dolenta o molt dolenta i un 75,2% responen el mateix quan se'ls pregunta per la situació econòmica.

Junqueras, l'únic que aprova

El president d'ERC, Oriol Junqueras, és l'únic polític que els ciutadans de Catalunya aproven i li posen una nota de 5,61 sobre 10. La resta suspenen. Qui queda més a prop de l'aprovat és la secretària general dels republicans, Marta Rovira (4,90), el ministre de Sanitat, Salvador Illa (4,72), i el líder dels comuns al Congrés, Jaume Asens (4,72). Els dos últims presidents de la Generalitat, Quim Torra i Carles Puigdemont, suspenen amb una puntuació semblant: 4,19 i 4,17, respectivament. Els líders més mal valorats pels catalans són el president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, i els dirigents de Cs Carlos Carrizosa (2,28) i Lorena Roldán (2,32).

stats