CRÒNICA
Política 13/12/2022

Moció de censura o esperar: el debat que divideix la dreta per fer caure Sánchez

Feijóo no secunda Vox i aposta per convertir les municipals i autonòmiques del pròxim maig en un plebiscit sobre el president

3 min
Núñez Feijóo i Díaz Ayuso presideixen el tradicional sopar de Nadal del PP de Madrid

MadridTant el PP com Vox fan una lectura tremendista del govern Sánchez, sobretot arran de la reforma del Codi Penal i l'intent de blindar una majoria progressista al Tribunal Constitucional, però discrepen en quina és la millor estratègia per fer-lo caure abans. "Què fer?", es pregunten a la manera clàssica de Lenin. El líder de Vox, Santiago Abascal, aposta per agitar el carrer i presentar una moció de censura amb un candidat de la societat civil que tingui un únic punt al seu programa: convocar eleccions. En canvi, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, es resisteix a fer el pas i de moment ha aconseguit l'aval d'Isabel Díaz Ayuso, que dilluns a la Cope va afirmar que una moció de censura, que ben segur fracassaria, seria un "gatillazo".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El pla de Feijóo passa per convertir les eleccions municipals i autonòmiques del pròxim mes de maig en una mena de plebiscit sobre la figura de Sánchez amb l'esperança que, si el PP arrasa, serà el mateix PSOE el que forçarà la renúncia de l'ara president espanyol. Mentrestant, la seva estratègia implica aprofitar les poques oportunitats que té al Senat com a cap de l'oposició per debatre amb membres del govern. Aquest dilluns, Feijóo va sortir a la tribuna per debatre amb la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, i tornar a demanar eleccions anticipades: "Aquest govern té la majoria parlamentària, però no la majoria social. I si ho creuen, convoquin eleccions", va insistir.

Debat al Senat

Tot i això, el llibret de Feijóo passa per anar més enllà del debat de la sedició i centrar-se en el discurs econòmic. Així, al Senat va proposar una rebaixa de l'IRPF per a rendes inferiors a 40.000 euros anuals com a part d'un pla global de rescat de "les classes vulnerables i mitjanes". El problema és que Montero tampoc li va resultar una rival fàcil. La ministra el va acusar de voler eleccions anticipades perquè "té por que li passi com a Casado", és a dir, que sigui descavalcat per Ayuso abans de la cita electoral.

I és que la dreta està molt dividida sobre com respondre a Sánchez, i Vox ha decidit marcar perfil i distanciar-se del PP en aquesta qüestió. La lectura que fa l'extrema dreta és molt simple: si la crisi institucional és tan greu com diu, per exemple, Ayuso, llavors el que toca és prendre decisions "excepcionals" com ara la de la moció de censura instrumental. La presidenta madrilenya no compra la idea de la moció de censura, però sí el discurs apocalíptic sobre Sánchez: "Ell [Sánchez] s'ha convertit en la llei. Ara mateix no hi ha separació de poders i el que vol és que hi hagi Tezanos [el director del CIS] en totes les institucions", va dir. Ayuso va arribar a dir que la situació política era ara mateix millor al Perú que a Espanya perquè allà els diputats havien donat una "lliçó de democràcia".

"Davant la gravetat de la situació, nosaltres ens ho creiem. No venim a fer aquí un paripé", va dir Abascal deixant entreveure que el PP no està a l'altura de les circumstàncies. "Estem vivint un cop a l'estat de dret i al TC al qual hem de respondre amb totes les eines al nostre abast com a diputats. I creiem que la moció de censura és una obligació moral", va resumir. De moment, la principal victòria de Vox és haver situat la moció de censura en el debat públic i haver obligat els populars a mullar-se. I el cert és que els ultres han trobat en aquesta eina una oportunitat per tornar a tenir protagonisme i recuperar posicions davant d'un Feijóo que una part de l'electorat conservador percep com a poc contundent davant els canvis legals que impulsa Sánchez. El líder gallec, doncs, veu ara com una possibilitat per desgastar el govern espanyol s'està convertint, a la pràctica, en un desgast del mateix PP pel seu flanc dret.

stats