Política 03/03/2015

CDC se sotmetrà a la supervisió de Transparència Internacional per evitar "errors" del passat

L'ONG passarà a auditar els seus comptes, però només a partir de la firma de l'acord. "Si auditéssim el passat dels partits segurament no podríem firmar els convenis", admet el president de l'organització

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Josep Rull i el president de Transparència Internacional Espanya, Jesús Lizcano, han firmat el conveni de col·laboració a Madrid. M.F.F.

MadridConvergència ha fet aquest dimarts un pas més en el procés de refundació del partit per desmarcar-se de l'etapa Pujol. Només un dia després que declarés en la comissió d'investigació pel cas Pujol al Parlament l'exsecretari d'Organització del partit, Oriol Pujol, el seu successor, Josep Rull, ha firmat a Madrid un conveni de col·laboració amb l'ONG Transparència Internacional perquè auditi els seus comptes i les seves gestions. "Estem compromesos a construir un partit amb les parets de vidre i les finestres ben obertes", ha insistit Rull després d'haver firmat un conveni que ja han subscrit també el PSOE, UPyD i Ciutadans, mentre que Podem també ha mostrat interès en fer-ho. "Tenim un compromís de tolerància zero contra la corrupció ena questa nova etapa", ha afegit, ja que l'acord impedeix incloure processats en les llistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però Transparència Internacional només auditarà els comptes de CDC a partir d'ara. "Si auditéssim el passat dels partits, segurament no podríem firmar convenis", ha admès el president de l'ONG, Jesús Lizcano. Convergència va ser un dels partits que va treure pitjor nota en l'avaluació que va fer l'organització el maig passat (va treure un 3,5 sobre 10).

Lizcano ha ressaltat que en els últims mesos el partit s'ha posat les piles i ha complert un per un els paràmetres que se li demanaven, com la publicació d'un portal de la transparència en què es mostrin els comptes de la formació abans d'enviar-se al Tribunal de Comptes.

Rull ha intentat desvincular el procés de refundació del Convergència amb el cas Pujol, però ha admès "errors" del passat. "Segur que alguns errors devem haver tingut, però l'objectiu és fer les coses bé, amb llums i taquígrafs", ha dit. Per a la formació, la refundació és una "evolució independent del que ha passat al partit". "Fem una evolució lògica no pel que està passant amb persones vinculades a CDC sinó perquè no entenem la política sense aquest criteri de transparència", ha afegit.

CDC va anunciar dilluns que celebrarà una convenció el juliol per establir les bases de la refundació del partit. Un d'aquests "passos" de camí a aquesta convenció és el conveni amb Transparència Internacional, que contempla no admetre donacions d'empreses. Tot i això, Rull ha admès que la fundació de Convergència, CatDem, podrà seguir rebent aquest tipus de donacions. "Comencem pel partit i la voluntat és que les aportacions a la fundació segueixin en un futur els mateixos paràmetres. Està clar que no són vasos comunicants", ha puntualitzat.

stats