Política 28/06/2018

Manifestacions creuades dels CDR i Vox per la visita del rei a Girona

El monarca entrega els premis de la Fundació Princesa de Girona en un acte sense el Govern

Marc Toro
3 min
Persones contràries a la visita de Felip VI, cremen fotos seves a Aiguaviva

Vilablareix (Gironès)Els CDR ja s'estan manifestant per la visita del rei d'Espanya a Girona, on Felip VI i la reina Letícia presidiran l'entrega dels premis de la Fundació Princesa de Girona. Al crit de "No tenim rei!" i amb el lema "La revolta dels elefants", els comitès de les comarques gironines han organitzat per a aquesta tarda diverses concentracions de protesta contra el monarca, en les quals porten caretes d'elefant en referència a l'animal que Joan Carles I va abatre en una cacera a Botswana l'any 2012. El partit ultradretà Vox també s'està manifestant al polígon industrial d'Aiguaviva, però en aquest cas a favor de la visita del monarca espanyol.

La cerimònia d'entrega dels premis se celebra al Mas Marroch, propietat dels germans Roca i ubicat al municipi de Vilablareix, després que l'Ajuntament de Girona denegués a l'organització l'ús de l'auditori a la ciutat, on tradicionalment es feia l'acte. És per això que els CDR, que han omplert de llaços grocs i pintades les carreteres que porten fins al Mas, han convocat els manifestants al pavelló de Vilablareix, al pàrquing del centre comercial Espai Gironès (Salt) i al polígon industrial Mas Aliu (Aiguaviva).

Moments de tensió entre manifestants contraris i convocats per VOX

Dues manifestacions han coincidit al polígon d'Aiguaviva cap a les 16.00 h. A un costat, membres dels CDR contraris a la visita de Felip VI, a l'altre, els convocats per VOX per donar-li la benvinguda. Una dotzena de mossos han mantingut les distancies entre els dos grups per intentar evitar moments de tensió. Tot i la intencionalitat de la policia, s'han produït alguns moments de tensió.

Una de les manifestants de Vox ha començat a pintar els llaços grocs que hi ha a diferents punts de la carretera, i els manifestants dels CDR l'han increpat. Els Mossos han tallat la carretera que es dirigeix a Vilablareix, tot i així, membres dels dos bàndols han aconseguit arribar a prop i alguns membres dels CDR han cremat fotos del monarca espanyol.

Segons informa Europa Press, els Mossos d'Esquadra han detingut una persona per desobediència a l'autoritat perquè ha intentat entrar a una zona restringida. S'ha produït en una via que creua a través d'un pont l'autopista AP-7.

No hi haurà representació institucional

A diferència de la inauguració del Jocs Mediterranis de divendres passat, on el president de la Generalitat, Quim Torra, va coincidir amb el rei, a l'acte d'aquest dijous no hi haurà cap membre del Govern ni tampoc el president del Parlament, Roger Torrent. Després de la cerimònia a Tarragona, Torra ja va avisar que tant ell com els consellers no participarien en els actes organitzats "per la monarquia espanyola" i va renunciar aquell mateix dia al seu càrrec de vicepresident d'honor de la Fundació Princesa de Girona.

Tampoc seran a l'entrega de premis els alcaldes de Girona, Caldes de Malavella i Vilablareix, contraris a la presència del rei a Catalunya. De fet, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, serà aquesta tarda a Caldes de Malavella en la inauguració de la plaça 1 d'Octubre, on està previst que s'emeti un missatge des d'Alemanya de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

Mentrestant, al Mas Marroch, el jugador de bàsquet Pau Gasol, la nedadora paralímpica Teresa Perales i el cardiòleg Valentín Fuster protagonitzaran el debat amb el qual s'obrirà la gala d'entrega dels premis abans que el rei Felip pronunciï l'habitual discurs previ al sopar. Els guardonats d'aquest any són la cantant Soleá Morente i el violoncel·lista madrileny Pablo Ferrández, l'enginyera de Càceres María Escudero i el químic sevillà Guillermo Mínguez, l'enginyer barceloní José Miguel Bermúdez, l'emprenedora social madrilenya Arancha Martínez i l'organització francesa Article 1.

stats