INVESTIDURA DE MAS
Política 25/12/2015

Un centenar de regidors de la CUP criden a l'acord per evitar noves eleccions

Han fet públic un manifest dos dies abans de l'assemblea en què s'ha de votar el posicionament de la formació respecte de la investidura de Mas

Roger Tugas
3 min
David Fernàndez, amb altres dirigents i diputats de la CUP,  a la jornada de debat nacional de diumenge, a Manresa.

BarcelonaL'assemblea de la CUP és sobirana i només aquest òrgan pot decidir el posicionament definitiu de la formació respecte d'investir Artur Mas o no, però s'hi arribarà amb molts posicionaments ja coneguts. L'últim és el de més d'un centenar de regidors i exregidors cupaires, que han difós aquest divendres un manifest a favor de l'acord amb Junts pel Sí. A diferència d'altres sectors de la formació, com Endavant, o de formacions trotskistes de la Crida Constituent com Lluita Internacionalista o Corrent Roig, aquest grup de regidors demanen facilitar l'acord amb Junts pel Sí per evitar repetir les eleccions, i reclama "generositat" i "flexibilitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Després de les eleccions del 27 de setembre del 2015, en què es va aconseguir una majoria independentista al Parlament de Catalunya, i després que aquest aprovés la resolució I/XI del 9 de novembre en què s’establien els acords de desconnexió amb l'estat espanyol i l'annex amb les mesures socials més urgents en coherència amb el mandat popular expressat a les urnes, s’ha fet evident la urgència d’arribar a un acord polític sobre el pla de xoc social, el pla de ruptura democràtica i el procés constituent. Un acord que faciliti la investidura i que permeti la formació del govern de la Generalitat de Catalunya per poder iniciar la desconnexió de l’estat espanyol de manera immediata", assegura el text.

Entre els firmants del manifest hi ha José Téllez i Laia Sabater, tinents d’alcalde de l’Ajuntament de Badalona; Daniel Cornellà, alcalde de Celrà; Maurici Jaumandreu, regidor i tinent d’alcalde de Cerdanyola del Vallès; Eudald Calvo, alcalde d’Argentona; Laia Pèlach, regidora de Girona, i excàrrecs electes de formacions històriques com Jaume Soler, exalcalde d’Arbúcies per la CUPA, o Ramon Moragues, ex regidor d’UM9 de Sant Pere de Ribes, entre moltes altres adhesions. Hi ha també, per exemple, altres alcaldes com els de Colomers, Pep Manel López; de Verges, Ignasi Sabater, i el de Viladamat, Robert Sabater.

El document demana a Junts pel Sí i a la CUP que "siguin molt conscients que en aquests moments el futur d’aquest país està en bona part a les seves mans i que per tant siguin dignes de l’esperança d’aquest poble i de totes aquelles persones que al llarg de la història d’aquest país han deixat la vida defensant-ne la dignitat i la llibertat". "Sabem que el camí cap a la independència comportarà un aprofundiment de la democràcia i una possibilitat real de dur a terme conquestes socials rellevants", insisteix el text, que també apunta que, per això, "cal que el procés no s’aturi, cal passar pantalles i seguir avançant".

Noves eleccions invalidarien el mandat del 27-S

Per aquest motiu, els regidors i exregidors demanen a la CUP que vetlli perquè el procés sobiranista no s'allargui més del compte, que es faci front a les emergències socials existents i que s'impulsi un procés constituent des de baix per decidir com serà la nova República Catalana, però també rebutgen anar a unes noves eleccions al març. Uns comicis que trobarien negatius per diversos motius: perquè suposarien l'anul·lació del resultat plebiscitari del 27-S i del mandat de la declaració de ruptura; perquè suposarien "el retorn al marc autonòmic i la impossibilitat de construir la República Catalana", ja que es tractaria d'unes eleccions de nou autonòmiques; perquè permetrien el creixement de les candidatura unionistes, i perquè podrien debilitar la presència actual de l'independentisme i afavorir projectes que passen per buscar terceres vies pactades amb l'Estat.

L'últim gest en aquesta direcció de cridar a l'acord havia estat de Francesc Ribera, 'Titot' –també signant del manifest fet públic aquest divendres–, que en un article a l'ARA afirma que no li agrada la idea de fer Mas president, però que està disposat a "menjar-s'ho amb patates o sense". Abans, un article de David Fernàndez també publicat a l'ARA havia obert el debat en plantejar la necessitat de facilitar la investidura de Mas per no aturar el procés.

stats