Els cinc últims líders del PSC defensen l’amnistia "pel retrobament" a Catalunya

Iceta, Navarro, Montilla, Serra i Obiols contraposen les mesures de Sánchez a Catalunya amb la "crispació" de la dreta

3 min
Pere Navarro, José Montilla, Miquel Iceta i Raimon Obiols asseguts en l'acte de comiat de la seu del carrer Nicaragua

BarcelonaDesprés de l’aval unànime de la cúpula del PSC a l’amnistia, arriba la benedicció dels seus últims cinc màxim líders. Els primers secretaris del PSC des de 1996 fins al 2011 –la llista l’obre Raimon Obiols i la tanca Miquel Iceta– firmen aquest diumenge un article conjunt en defensa de la mesura que ha permès al líder del PSOE, Pedro Sánchez, tornar a ser investit president del govern espanyol gràcies als pactes amb ERC i Junts. "L’amnistia és un bon camí per al retrobament entre els catalans i per al millor encaix de Catalunya en el marc d’Espanya i de la Unió Europea", defensen al text, a la publicació socialista Endavant. A més d’Obiols i Iceta, firmen la declaració l'exministre i exalcalde de Barcelona Narcís Serra, l’expresident de la Generalitat José Montilla i Pere Navarro.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'article, sota el títol L’hora de les solucions, no renuncia a la mirada crítica que els socialistes catalans han mantingut els darrers anys sobre l’1-O i els fets de la tardor de 2017. "Caldria anar molt enrere per trobar una crisi política, social i institucional tan greu com la que va esclatar a partir de la tardor de 2017, quan els governs presidits per Mariano Rajoy i Carles Puigdemont es van mostrar totalment incapaços d’obrir un diàleg", diuen. No es fa cap menció a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia a Catalunya, a la qual els socialistes van donar suport. Destaquen, això sí, que el PSC sempre ha intentat "evitar la ruptura" i mantenir les institucions dins de la "legalitat".

Els indults van marcar el punt d'inflexió del camí que els resultats del 23 de juliol orientarien després cap a l'amnistia. El PSOE ha hagut de fer front a un canvi de rumb en un discurs marcat les últimes legislatures per duríssimes crítiques a dirigents del Procés i, singularment, a l'expresident Carles Puigdemont, a Bèlgica. Però si els indults van suposar una "progressiva millora de la convivència", per què no ho pot ser també l'oblit judicial del Procés? És la tesi que plana sobre l'article, que recorda que ja el 2019 els indults van ser "ferotgement combatuts per la dreta i l’extrema dreta", que vol dur la "crispació" tant als carrers, amb els aldarulls a Ferraz, com als tribunals.

Precisament, els tribunals estan cridats a ser un dels actors decisius en l'aplicació efectiva de la llei d'amnistia. Fa temps que el PSOE va fer seu el discurs de la desjudicialització de la política, però l’esclat del món judicial contra la possibilitat de revisar casos de lawfare contra independentistes, tal com recull l'acord amb Junts, obre un nou capítol en la relació dels socialistes amb els magistrats.

L'hora de les "solucions de fons"

Fidels a l’argumentari que va fer servir el PSOE durant la campanya de les generals al juliol, els exlíders del PSC mantenen que Pedro Sánchez està en condicions de continuar amb el diàleg a Catalunya per obrir-hi una nova etapa política que deixi enrere el Procés (o, com diu reiteradament Salvador Illa, per "girar full"). Posen aquí en valor la tasca del PSC, que "ha contribuït sempre, de manera a vegades decisiva, a l’acció del PSOE al govern". I és que la simbiosi entre socialistes catalans i espanyols s’ha vist completada des que els 19 diputats que el PSC va treure a Catalunya van deixar Sánchez a un pas de la Moncloa. Aquest pas eren els pactes amb l’independentisme que, després d’unes llargues negociacions, han quedat tancats aquesta setmana. El peatge amb els partits catalans ha estat l'amnistia, però també el traspàs de Rodalies (a petició d'ERC), un debat sobre el pacte fiscal (a petició d'ERC i Junts) i tres taules de negociació amb els republicans i Junts amb diverses fórmules de verificació d'acords. Els exlíders del PSC també es fan seves les enteses per millorar "el reconeixement de Catalunya", que emmarquen en la millora de l'autogovern.

El cert és que la militància del PSC ja ha avalat aquests acords. El 85,4% va donar suports als pactes de Sánchez en un moment en què, segons fonts socialistes, la formació està cohesionada i prepara la cursa per governar de nou la Generalitat després de guanyar en un cicle electoral a Catalunya. Però, per si hi ha algun escèptic, Obiols, Serra, Montilla, Navarro i Iceta avisen: "Com a ex primers secretaris del PSC, avui el primer partit de Catalunya, demanem un suport majoritari al paper que avui juga la nostra formació política, en una hora que és a la vegada d’esperança i preocupació; una hora que no serà fàcil, però que pot ser la de les solucions de fons".

stats