Política 11/12/2014

La llei catalana de transparència ja està llesta per debatre's al Parlament al ple de la setmana vinent

Així ho ha anunciat Lluís Corominas, vicepresident de la cambra catalana i ponent de la nova normativa

Oriol March
1 min

BarcelonaLa llei de transparència catalana viurà el seu debat a la totalitat al ple de la setmana vinent al Parlament. Així ho ha anunciat el vicepresident de la cambra i ponent de la norma, Lluís Corominas, en roda de premsa. "És un dia important, perquè la llei és estructural per al país. I més enllà de les declaracions que busquem, la clau és que la seva posada en funcionament faci notar que hi ha un canvi de paradigma entre el ciutadà i les institucions", ha indicat Corominas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'últim tràmit de la norma, que s'ha dit a terme a la comissió d'afers institucionals, s'hi han presentat 506 esmenes. 206 transaccionades, 52 recomanades i la resta han quedat reservades per al ple, però la majoria cauran, segons ha avançat el vicepresident de la cambra.

Un dels aspectes més rellevants de la norma és la regulació dels lobis "que va més enllà del registre", segons ha explicat Corominas. Aquests lobis hauran de seguir un codi de conducta que, si no es compleix, poden derivar en què aquests grups no puguin tenir accés a l'administració. La llei també incorpora l'anomenat "silenci positiu", que implica que el silenci de l'administració equival a un 'sí' quan se li demana una cosa i no respon. Aquesta via, però, no s'aplica en casos d'informació personal que estan estipulats a l'articulat.

La llei també crea una comissió pel dret d'accés que s'ha de constituir quatre mesos després de l'entrada en vigor de la llei El Govern haurà d'aprovar un pla estratègic per adaptar la Generalitat a aquesta nova normativa.

stats