NOU FULL DE RUTA
Política 26/11/2014

Duran rebutja una independència unilateral: "No estic d'acord amb la DUI, no ens portaria enlloc"

Malgrat tot, el líder dels democristians valora "positivament" la conferència del president i, abans d'emetre un veredicte sobre el seu full de ruta, demana des de TVE veure "què s'intenta articular i la resposta que rebrà" d'ERC

Ara
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida

BarcelonaEl líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha afirmat aquest dimecres a 'Los desayunos de TVE' que la prioritat del seu partit "és garantir la governabilitat i l'estabilitat econòmica", tot i que ha valorat "positivament la proposta del president Artur Mas". "Hem de parlar amb ell per saber més. Estem oberts a parlar", ha apuntat, malgrat que ha considerat que "té sentit que les eleccions serveixin per fer allò que no has pogut fer en un referèndum".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, ha assegurat que Unió no dirà "d'entrada, no". "Veurem què s'intenta articular i la resposta que rebrà, tot i que no sóc gaire optimista. Els altres partits crec que diran que no", ha dit, i ha insistit: "Una cosa diferent és una candidatura de CiU i ERC, i una altra, una candidatura única". La llista de país, ha explicat després a la cambra baixa, va més enllà "d'una simple coalició" amb els republicans.

Sigui com sigui, malgrat estar d'acord amb la demanda de negociar un nou referèndum sobre la independència, s'ha desmarcat de la declaració unilateral d'independència (DUI) al cap de 18 mesos: "No estic d'acord amb una DUI, no ens portaria en lloc". Així mateix, tampoc veu amb bons ulls avançar les eleccions i, al cap de 18 mesos, fer-ne unes de constituents de nou, ja que li "semblen moltes eleccions en molt poc temps". Així, ha instat Mas i Mariano Rajoy a negociar per desencallar la situació. En declaracions al Congrés, ha subratllat que avançar els comicis només "s'entendria si és per fer la consulta" que, ha recordat, fins ara "legalment" no s'ha pogut convocar.

Unió és "confederalista"

En tot cas, ha insistit que, "com a partit", l'opció d'Unió "no és la independència, és la confederació", i encara ha insistit que, "arribat el cas", seguirà "defensant la confederació, no la independència". Això, però, no creu que provoqui un trencament i no veu "la ruptura immediata de CiU", tot i que ha matisat: "Els dos volem seguir junts, però això implica que hem de conformar junts l'estratègia i el programa".

stats