Política 24/04/2013

Ciutadans s'aferra a Àngel Ros per burxar al PSC per la prohibició del burca

Els socialistes han presentat una esmena a la totalitat de la proposta tot i que l'alcalde de Lleida va aprovar una ordenança per regular l'ús del vel integral

S. G.
2 min

BarcelonaDurant el debat parlamentari de la seva proposta per demanar al Congrés que prohibeixi el burca, Ciutadans s'ha agafat a l'ordenança que va aprovar l'alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, per burxar el PSC, que ha presentat una esmena a la totalitat a la proposta. La diputada de Ciutadans Carina Mejías ha recordat que no només països com França han regulat l'ús del vel integral, sinó que a Catalunya alcaldes com el mateix Ros, Carles Pellicer (CiU) a Reus, Josep Fèlix Ballesteros (PSC) a Tarragona, Benet Jané (CiU) a El Vendrell i Núria Parlón a Santa Coloma de Gramenet ja han pres mesures per no permetre l'ús del burca en els equipaments públics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i això, tant Ros com la resta del PSC i tot el grup de CiU han votat contra la proposta de Ciutadans. I és que mentre que els alcaldes havien aprovat mocions o ordenances per prohibir l'ús del burca a edificis municipals, Ciutadans defensava que es prohibís tapar-se el rostre també als espais públics, és a dir, al carrer. Tant el diputat del PSC Miquel Iceta com Pere Bosch, d'ERC, han subratllat que la proposta tal i com estava plantejada era "esperpèntica" perquè suposaria prohibir també, per exemple, l'ús de cascos de moto, disfresses o caputxes de Setmana Santa.

A més, tots els grups de la Cambra, fins i tot el PP, han defensat que la qüestió del burca no és un tema de religió, sinó de "violència de gènere" i que, per tant, no s'ha de modificar la llei de llibertat religiosa per prohibir-lo. CiU ha insistit que aquest tipus de prohibions s'han de fer "estrictament" per motius de seguretat i, de fet, els municipis que han aprovat mocions o ordenances sobre aquesta qüestió no s'han referit a la normativa de llibertat de religió. Fins i tot Iceta ha assegurat que en el cas de Lleida l'ús del burca es va intentar regular de forma "més sensata" del que ho intenta Ciutadans malgrat que l'ordenança ha estat anul·lada pel Tribunal Suprem.

"La regulació que vam fer a Lleida i va avalar el TSJC ha tingut un efecte pedagògic i ha disminuït l'ús del burca a la ciutat", va defensar Àngel Ros durant el ple just abans de votar en contra de la proposta de Ciutadans. De fet, el grup que lidera Albert Rivera ha demanat fer una votació secreta perquè, al seu parer, el posicionament en "alguns partits" no era homogeni. El vot secret, però, ha estat rebutjat per la Cambra.

stats