Política 13/03/2015

'The Guardian', sobre Ciutadans: "El Podem de la dreta emergeix a Espanya"

A la peça s'explica que el partit d'Albert Rivera es defineix com un partit progressista i de centreesquerra, però que "les seves idees vénen del centredreta i moltes de les seves propostes vénen del PP"

Acn
2 min
"Ciudadanos, the 'Podemos of the right', emerges as political force in Spain", article de The Guardian

BarcelonaEl diari britànic 'The Guardian' dedica aquest divendres un article a Ciutadans, després que el partit hagi anat guanyant terreny entre els electors a l'Estat, segons indiquen les enquestes. El rotatiu titula l'article 'Ciutadans, el Podem de la dreta, emergeix a Espanya' i destaca que el "moviment pro europeista" d'Albert Rivera està guanyant pes entre els electors "desil·lusionats" per la corrupció que envolta el PP. Qualifica Rivera de "carismàtic" i destaca que la seva ideologia "antiseparatista" l'ha portat a fer el salt a la política espanyola en les pròximes eleccions municipals, autonòmiques i generals.

"Ha ascendit ràpidament en les enquestes i ara s'enfronta d'igual a igual amb Podem, PP i PSOE", destaca 'The Guardian', que afegeix que mentre que Podem, de Pablo Iglesias, ha atret els votants d'esquerra desencantats amb el bipartidisme arran de la crisi econòmica i la corrupció, "Ciutadans està sent vist per molts com una opció de tendència dretana".

El diari britànic, que compara "la cua i els texans de Pablo Iglesias" amb el nu d'una campanya electoral de Rivera, recull unes declaracions del líder de Ciutadans en què es va afanyar a desmarcar-se de les comparacions entre el seu partit i el projecte de Podem: "Una cosa és fer reformes, rectificar i negociar coses, però una altra totalment diferent és eliminar tot el que hem aconseguit". No obstant, destaca les paraules de Rivera en què indicava que "a Espanya hi ha la necessitat d'una regeneració profunda de la política" i que el canvi és "imparable" i es produirà "aquest any".

L'article apunta que Ciutadans es defineix com un partit progressista i de centreesquerra, però que "les seves idees vénen del centredreta i moltes de les seves propostes beuen del PP". I afegeix que el seu partit ha defensat restringir l'accés dels immigrants a la sanitat pública o prohibir el vel islàmic en llocs públics.

'The Guardian' s'ha remès a la darrera enquesta de Metroscopia per a 'El País', que reflecteix que la intenció de vot per Ciutadans s'ha més que duplicat, i ha passat de 8% al gener al 18% actual. La mateixa enquesta va mostrar Podem com la millor opció dels votants amb el 22,5%, davant del 28% del mes anterior, "cosa que suggereix que Espanya s'encamina cap al seu Parlament més fragmentat des de la Transició".

stats