Política 11/12/2016

Ciutadans admet "incomoditat" amb Ridao com a lletrat al Parlament però espera que compleixi llei

Carrizosa no amaga els recels a la incorporació del l'ex secretari general d'ERC i fins ara membre del Consell de Garanties Estatutàries al cos de juristes de la cambra

Ara
2 min
Carlos Carrizosa, diputat de Ciutadans (C's), en roda de premsa al Parlament / ACN

BarcelonaA finals d'any s'incorporarà com a lletrat al Parlament el fins ara membre del Consell de Garanties Estatutàries i ex secretari general d'ERC, Joan Ridao. Una incorporació que ja ha despertat les primeres polèmiques. En una entrevista a l'agència Efe, el portaveu parlamentari de Ciutadans (C's), Carlos Carrizosa, ha admès la seva "incomoditat" davant l'elecció de Ridao com a nou lletrat del Parlament, encara que espera que "obrarà conforme a la llei".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ridao, que va ser secretari general d'ERC entre el 2008 i el 2011, es va incorporar oficialment el 29 de novembre com a funcionari del cos de lletrats del Parlament, en ser un dels guanyadors d'un concurs d'oposició per cobrir dues places vacants (va sortir publicat al DOGC).

En declaracions a l'agència Efe, Carrizosa ha refusat valorar la "professionalitat d'algú que ha guanyat el seu càrrec per oposició", però no ha amagat els seus recels.

"Com és lògic, a nosaltres ens incomoda el fet que un dels lletrats que s'incorporarà [al Parlament] sigui ex secretari general d'un partit independentista com ERC. No ens agrada gens i ens incomoda tenir un lletrat tan significat políticament, però no gosem qüestionar-ne la professionalitat", ha afirmat.

Segons Carrizosa, si accedeix a aquest càrrec no és pel seu perfil polític sinó pel seu perfil jurídic i per oposició, de manera que s'ha de "confiar que farà allò que la llei li mani que ha de fer" perquè, si no, "estaria fent de polític i no de lletrat".

Segons la seva opinió, els juristes del cos de lletrats representen "un dic de contenció a segons quines iniciatives rupturistes" que puguin plantejar les forces independentistes, Junts pel Sí i la CUP. Recentment, el lletrat major del Parlament ha hagut de declarar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la causa que acusa la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, de desobediència per no haver impedit el debat sobre les conclusions de la comissió del procés constituent.

Una vacant al Consell de Garanties Estatutàries

Quan es consumi la incorporació de Ridao al cos de lletrats del Parlament, quedarà una vacant al Consell de Garanties Estatutàries que estarà pendent de nomenar. Aquesta anomalia se sumarà a la renovació pendent del que vol ser el Tribunal Constitucional català, ja que des del novembre del 2015 tres dels seus membres estan caducats. Han de substituir-se el president, Joan Egea, proposat per l'antiga CiU; el conseller Carles Jaume, pel PP, i Eliseo Aja, pel govern de José Montilla.

Es necessiten dos terços del Parlament i de moment els partits no es decideixen a tirar-ho endavant, tot i que els noms de Joan Vintró (exlletrat del Parlament) i la jurista Teresa Freixas sembla que són de consens entre els grups per entrar a l'òrgan, tal com va explicar l'ARA. La correlació de forces que pot quedar després de la substitució d'aquests membres serà clau en els mesos que vénen, sobretot si el conflicte institucional entre independentistes i unionistes també es trasllada al Consell. El primer episodi serà la impugnació dels pressupostos que faran Ciutadans i el PP.

stats