Partits polítics
Política 17/10/2022

L'exlíder de Cs a Andalusia també abandona Arrimadas

Els taronges fixen per al gener l'assemblea per refundar el partit

3 min
La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, dilluns en roda de premsa.

MadridCiutadans manté la seva aposta per refundar el partit tot i el vent en contra. A la formació que lidera Inés Arrimadas no li somriuen les enquestes ni tampoc amplia la base territorial, al contrari, perd múscul cada dia que passa. Però malgrat tot, el nucli dur que pretén rellançar el partit després d'encadenar diverses patacades electorals no tira la tovallola. Aquest dilluns, el diputat al Congrés i portaveu de l'equip de refundació de la formació taronja, Guillermo Díaz, ha anunciat la data per a l'assemblea extraordinària de Ciutadans que ha de servir per reformular el partit: serà el 13, 14 i 15 de gener. I ho ha fet el mateix dia que un dels pesos pesants del partit, l'exlíder de Cs a Andalusia, Juan Marín, ha fitxat pel govern andalús que capitaneja el popular Juanma Moreno.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'assemblea que se celebrarà al gener –primer ho han de ratificar els òrgans del partit– ha de servir per redefinir el rumb de Ciutadans, la seva imatge i també el lideratge. La formació taronja no renuncia a convertir-se en l'alternativa liberal a Espanya i, per això, ja fa mesos que molts dels seus dirigents ja descriuen Cs com l'únic partit liberal espanyol. Díaz no ha concretat encara quan començarà el període de primàries, on s'haurien de presentar els candidats a dirigir el nou Ciutadans. L'assemblea s'ha de convocar formalment amb dos mesos d'antelació i serà llavors quan s'obriran les primàries, que haurien de durar entre un mes i un mes i mig. La incògnita sobre si l'actual líder de la formació, Inés Arrimadas, es presentarà o no continua oberta.

Degoteig de baixes a Andalusia

Guillermo Díaz s'ha mostrat molt esperançat amb aquest procés de refundació i, concretament, ha dit que en els actes que Ciutadans està fent al territori s'estan trobant "una resposta d'afiliats i simpatitzants molt nombrosa i il·lusionant". Ara bé, aquest dilluns ha abandonat el vaixell taronja, definitivament, qui va ser vicepresident de la Junta d'Andalusia, Juan Marín, que ja havia abandonat el lideratge de la formació quan el partit va quedar fora del Parlament andalús després de les eleccions autonòmiques del mes de juny. El president andalús, Juanma Moreno, l'ha fitxat com a president del Consell Econòmic i Social d'aquesta comunitat. Marín ha agraït la "confiança" del cap de l'executiu andalús, ha assegurat que assumirà aquesta responsabilitat "sense integrar-se al PP" i que segueix "afiliat a Ciutadans", ha dit en declaracions a TVE.

Guillermo Díaz, de fet, s'ha afanyat a desvincular el fitxatge de Marín d'una OPA del PP a Ciutadans, perquè considera que l'exvicepresident andalús no formarà part del govern de Juanma Moreno i tindrà un càrrec que no és de "naturalesa política". "El PP és incapaç de formar govern i tira de persones d'altres partits, però aquest cas és diferent", ha afirmat. "És un perfil perfecte", s'ha limitat a dir el coordinador general del PP, Elías Bendodo, en roda de premsa. Marín, amb tot, no és el primer càrrec de Ciutadans d'Andalusia que es passa a les files dels populars: se suma als que ja havien abandonat la formació taronja com els exportaveus parlamentaris Teresa Pardo i Sergio Romero, i també l'exconsellera d'Igualtat Rocío Ruiz.

L'optimisme que intenta traslladar la cúpula d'Inés Arrimadas contrasta amb la fuga de quadres, però també amb la demoscòpia. L'enquesta del CIS d'aquest dilluns no fa reflotar el partit, que continua instal·lat en el 2,7% d'intenció de vot (una dècima menys que fa un mes) i la possibilitat de no obtenir representació. I els pronòstics tampoc són gaire millors a Catalunya, perquè una enquesta del GESOP a El Periódico d'aquest diumenge augurava que la formació ni tan sols entraria ni al Parlament. Aquest dilluns, justament, la nova seu que el partit va estrenar fa poc més d'un mes a Barcelona s'ha llevat amb una esvàstica pintada a la persiana. "Els totalitaris voldrien silenciar-nos", ha denunciat en un tuit el líder del partit a Catalunya, Carlos Carrizosa: "No callarem i aquí seguirem", ha afegit. Les perspectives de supervivència per al partit, però, són cada cop menys encoratjadores.

stats