Política 21/08/2019

Calvo afirma que un govern de coalició amb Podem faria "el dia a dia impossible"

Echenique ho segueix intentant: "Negar-se en rodó a un govern compartit decep molts votants del PSOE i Unides Podem"

Laia Forès / Laia Seró
3 min
La vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, en una imatge d'arxiu.

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha insistit aquest dimecres en la inviabilitat d'un govern de coalició amb Unides Podem. En una entrevista a la Cadena SER, Calvo ha assegurat que un executiu amb el partit de Pablo Iglesias faria "el dia a dia impossible" i no seria capaç d'aportar estabilitat. Una coalició, ha dit, "és una opció que no està oberta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE, que al juliol havia ofert al partit lila una vicepresidència i tres ministeris, ara s'ha fet enrere i no accepta una coalició amb Podem per la manca de confiança i les divergències en temes clau, com Catalunya. "Podem va arribar a dir que amb ells no hi hauria 155", ha dit Calvo per il·lustrar les grans diferències amb el partit lila.

Unides Podem va enviar aquest dimarts una nova proposta al PSOE per a un govern de coalició. Tot i ser similar a la que el PSOE va oferir al partit al juliol, el partit socialista la va rebutjar i va tancar la porta a qualsevol fórmula que impliqui un executiu amb Podem. Calvo ha culpat la formació lila d'haver "frustrat" la possibilitat d'un govern de coalició al juliol i ha assegurat que aquesta fórmula està descartada.

Echenique: "Negar-se en rodó a un govern compartit decep molts votants del PSOE i Unides Podem"

La formació lila segueix llançant missatges per fer canviar d'opinió Pedro Sánchez. Aquest dimecres ho ha fet a través del cap de negociació de Podem: "Negar-se en rodó a un govern compartit decep molts votants del PSOE i Unides Podem", ha sentenciat Pablo Echenique durant una entrevista a Onda Cero. El també responsable d'acció de govern i programa i ex número dos de Podem diu que confia que la porta es torni a obrir i els socialistes accedeixin a reactivar la negociació. "Cal abandonar el temps de les tàctiques i els retrets", ha afirmat després de reconèixer que durant les últimes 48 hores de negociació del passat mes de juliol "tots" van cometre errors.

Respecte al text que Unides Podem ha enviat fa unes hores als socialistes i que ha precipitat la negativa de Sánchez, el cap de negociació de Podem ha explicat que conté canvis respecte a les negociacions prèvies a la investidura –"Nosaltres no hem parat de cedir", ha dit– i que la intenció és treballar-lo amb "tranquil·litat" i "discreció" en el mes que les dues formacions tenen de marge si volen evitar la repetició electoral, una opció que Echenique ha qualificat "d'irresponsabilitat". De fet, tot i el nou intent d'estendre la mà als socialistes, l'ex número dos de Podem ha estat taxatiu en aquest sentit: "No té sentit: sortiria una majoria de la dreta liderada per Casado o ens trobaríem amb una situació semblant a l'actual".

Aquestes declaracions d'Echenique arriben l'endemà que el PSOE i Podem tanquessin un acord de govern a la Rioja. Una coalició que permet desallotjar el PP de l'executiu regional i situa Concha Andreu com a nova presidenta. Ara bé, la vicepresidenta en funcions del govern espanyol, Carmen Calvo, s'ha reafirmat en la negativa a Unides Podem i ha deixat clar que una cosa són les coalicions locals i regionals, que tenen més tradició de pactes entre dues formacions, i una altra les estatals.

Cap menció a un referèndum

En el document que Unides Podem ha entregat al PSOE no hi ha cap menció a la proposta d'impulsar un referèndum pactat amb l'Estat. El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, però, ha defensat que tot i que no se'n parla en cap de les 119 pàgines ells no hi renuncien. En una entrevista a 'Ser Catalunya', Asens ha al·legat un "error de comunicació" ja que en aquest document es parla d'una mesa de diàleg "multilateral", on hi tindrien cabuda totes les seccions de la formació lila, però no es detallen les propostes que hi aportaria cada partit. "En el nostre cas, la nostra proposta continua essent la mateixa, la llei de claredat del referèndum", ha manifestat. Per contra, ha retret que el PSOE no hagi fet "cap proposta" sobre Catalunya. D'altra banda, el diputat del mateix partit i membre de la Mesa, Gerardo Pisarello, ha insistit que cal negociar en la base a la proposta de Podem del govern de coalició i ha criticat que el PSOE es mogui en el terreny "del xantatge". "Si l'escenari és o em dones un xec en blanc o eleccions, això és inadmissible", ha dit Pisarello a 'RNE'.

stats