Política 31/08/2018

Colau no anirà a la Diada: “Reforça la via unilateral”

Els comuns estudien tornar a celebrar un acte propi

Ot Serra
2 min
Ada Colau a l’acte dels comuns l’11 de setembre de l’any passat.

BarcelonaAda Colau no assistirà a la manifestació de l’11 de setembre convocada per l’ANC i Òmnium Cultural. L’ARA ja va explicar ahir que, tot i que encara no s’ha pres una decisió ferma, Catalunya en Comú (CatComú) no se sumarà a la mobilització de les entitats independentistes i tampoc ho farà l’alcaldessa de Barcelona, que en una entrevista a RAC1 va confirmar la seva negativa. A parer seu, la manifestació, que porta per lema “Fem la República”,“reforça la via unilateral”, de la qual els comuns s’han desmarcat i estan “molt en contra”. El referèndum de l’1 d’octubre, que no comptava amb l’aval del govern espanyol, ja va provocar que els comuns decidissin quedar al marge de la manifestació del 2017.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, a la mobilització en forma de signe de suma de l’any anterior sí que van assistir al tram 0 els tinents d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Gerardo Pisarello i Jaume Asens, així com la portaveu dels comuns al Parlament, Elisenda Alamany. La consigna del partit va ser que qui volgués assistir-hi ho fes a títol personal, una opció que podria ser també així aquesta vegada. Colau va assegurar ahir que sí que assistirà als actes oficials i que farà acte de presència al tradicional homenatge davant el monument de Rafael Casanova.

Al matí de la Diada del 2017 els comuns van celebrar un acte propi a Santa Coloma de Gramenet juntament amb el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, cosa que podria repetir-se aquest any. En una de les reunions de la nova executiva de CatComú abans de les vacances d’estiu, la formació ja va abordar aquesta qüestió i es va posar sobre la taula tornar a fer un acte en un lloc “simbòlic”, segons indiquen fonts del partit consultades per l’ARA. Una de les localitats que es van plantejar va ser l’Hospitalet de Llobregat.

El sobiranisme, com va informar ahir aquest diari, està buscant la manera que l’aniversari de l’1 d’octubre també pugui incloure els comuns. Ahir Colau va anotar que el consistori de la capital catalana impulsarà “taules de debat plural” per reforçar la “cohesió social” amb motiu de la commemoració del referèndum.

Rebuig a la “guerra de símbols”

L’alcaldessa de Barcelona també va dir la seva en relació a la que va anomenar “guerra de símbols” per la polèmica dels llaços grocs al carrer. Colau va recriminar a Ciutadans la retirada de la simbologia antirepressiva i va opinar que suposa una “actuació d’agressió”. Tanmateix, va rebutjar “l’ocupació massiva” de l’espai públic amb símbols d’una determinada orientació política perquè pot provocar “conflictes”. A més, va apuntar que són perjudicials per al medi ambient.

El seu criteri va rebre resposta del líder del PSC i exsoci de govern al consistori, Jaume Collboni, que en una piulada a Twitter es va preguntar si per “«ocupació massiva» també s’entén el llaç que «llueix» el balcó de l’Ajuntament, en què tota la ciutadania s’hi ha de veure representada”.

stats