Monarquia

Collboni reobre les portes de Barcelona a Felip VI

El monarca torna a tenir una reunió institucional amb un alcalde de Barcelona 17 anys després

3 min
Felip VI i Collboni al Palau Albéniz de Barcelona

BarcelonaAmb una encaixada de mans al Palauet Albéniz entre Felip VI i Jaume Collboni, l'alcalde de Barcelona ha escenificat aquest dilluns el final d'una llarga etapa de desavinences entre la capital catalana i el monarca. L'última vegada que un alcalde barceloní va tenir una reunió institucional amb el rei d'Espanya va ser el 2006. Aleshores va ser Jordi Hereu qui es va reunir amb l'ara rei emèrit Joan Carles I. 17 anys després, la fotografia d'un altre alcalde socialista al costat de Felip VI reobre les portes de l'ajuntament de la ciutat a una Corona que travessa per un període de descrèdit destacat a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la trobada, que ha durat uns 75 minuts, Collboni ha regalat a Felip VI un exemplar de l'edició especial del còmic de Mortadelo y Filemón que es va publicar amb motiu de la celebració dels Jocs Olímpics de 1992, cedida per a l'ocasió per la vídua de Francisco Ibáñez, Remedios Solera. També li ha entregat el llibre de fotografies 'Barcelona', coeditat per l'Ajuntament de Barcelona i La Fàbrica. El llibre fa un recorregut a la història de la ciutat des del segle XIX a través d'imatges d'autors reconeguts i ciutadans anònims.

Des dels grups municipals de BComú, ERC i Trias per BCN han carregat contra la trobada entre Felip VI i Collboni. El portaveu de BComú, Jordi Martí, ha recordat a l'alcalde que "Barcelona sempre ha estat una ciutat majoritàriament republicana", mentre que des d'ERC Elisenda Alamany ha acusat el socialista "d'agellonar-se davant d'un Borbó" i des de Trias per Barcelona Neus Munté ha qüestionat que "mentre el govern municipal vol que es parli tant d'aquesta audiència, la ciutat té molts problemes sense resoldre".

En els últims anys, la relació entre la monarquia i l'Ajuntament de Barcelona havia estat especialment tensa, sobretot arran del paper que Felip VI va jugar durant el Procés. L'anterior alcaldessa, Ada Colau, va protagonitzar diverses topades amb el rei, entre les quals la seva negativa –de la mateixa manera que han fet normalment els últims presidents de la Generalitat– a participar en les recepcions oficials dels actes en els quals coincidien amb el cap d'estat. El va anar plantant als besamans, però l'alcaldessa sí que participava en els actes al costat del monarca.

Més enllà de les rebudes en esdeveniments com el Mobile, Colau també va protagonitzar altres xocs amb la Corona. El primer quan només arribar al govern municipal va decidir treure del ple el bust de Joan Carles I que el presidia. A partir d'aquí va començar un litigi amb els grups espanyolistes, principalment el PP, per tornar a posar una imatge del rei al saló de plens. Una batalla que va generar episodis esperpèntics com ara el dia del 2018 quan el llavors líder del PP a l'Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, va penjar ell mateix el seu propi retrat del rei. Finalment, el 2021 Colau es va veure obligada a posar un retrat de Felip VI per ordre del Tribunal Suprem. Ho va fer, això sí, situant-lo en un lateral del ple –no en un lloc destacat– i amb unes mides –30x40 centímetres– molt inferiors a les habituals en aquest tipus de retrats reials. A més, Colau va aparèixer en el ple en el qual es va restituir la imatge amb una mascareta amb la bandera republicana.

Operaris municipals retirant el bust de Joan Carles I de la sala de plens de l'Ajuntament de Barcelona.

La disputa entre l'anterior govern municipal i la monarquia també s'ha lliurat als carrers de la ciutat. En els últims anys, Barcelona ha canviat el nomenclàtor de diverses places, carrers i avingudes que tenien referències monàrquiques. Així, la plaça de Joan Carles I ha passat a dir-se plaça del Cinc d'Oros; l’avinguda del Príncep d’Astúries ara és la riera de Cassoles; l’avinguda de Borbó ha passat a dir-se l’avinguda dels Quinze, i els Jardins del Príncep de Girona ara són els Jardins del Baix Guinardó.

Una foto al despatx de Collboni

Que el canvi d'alcalde a la ciutat portaria un canvi de tracte amb la monarquia ja es va poder apreciar en una de les primeres imatges de Jaume Collboni en el càrrec. Entre els quatre retrats que Collboni va posar sobre la taula del seu despatx en les seves primeres setmanes al capdavant de l'Ajuntament s'hi podia veure també una fotografia d'ell amb Felip VI a la Zarzuela i amb un text dedicat pel monarca. Una fotografia que, des d'aquest dilluns, Collboni ja pot actualitzar amb la imatge d'ell al Palauet Albéniz reobrint a Felip VI les portes de Barcelona.

L'agenda del rei a Barcelona

Felip VI s'ha reunit durant el matí amb el comitè executiu de Seat i amb el conseller delegat de la Copa Amèrica de Vela, Grant Dalton. A la tarda ha rebut en audiència a diversos equips espanyols que van participar en el Campionat del Món de Fukuoka 2023. Al vespre, el rei Felip VI i la reina Letícia es traslladaran al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) per presidir l'acte de lliurament de la primera edició dels Premis La Vanguardia.

stats