Política 03/07/2018

Junqueras, Romeva i els Jordis arriben a la presó de Zuera

Passaran la nit en aquest centre penitenciari de Saragossa, des d'on seran traslladats demà a Brians II

Ara
3 min
Pintades en favor de l'alliberament dels presos polítics catalans a l'entrada de la presó de Lledoners

MadridOriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart ja han arribat a la presó de Zuera (Saragossa), segons informa Efe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els quatre dirigents independentistes han arribat al centre penitenciari a les 14.50 hores després de ser traslladats en un furgó aquest matí des de Valdemoro (Madrid), on els havien reagrupat des de les presons d'Estremera (Junqueras i Romeva) i Soto del Real (Sànchez i Cuixart), segons han indicat a Efe fonts coneixedores del procés de trasllat i ha confirmat l'ARA.

L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconsellera Dolors Bassa encara dormiran una nit més a Alcalá-Meco i el seu trasllat tindrà lloc a partir d’aquest dimecres, segons informen fonts d’Institucions Penitenciàries.

Aquest migdia també s'ha sabut que el jutge Llarena ha donat via lliure al trasllat dels exconsellers Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull a presons catalanes. Fonts de la direcció general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat han informat que tots tres seran traslladats, també, a la presó de Lledoners.

Un trasllat "ordinari"

El trasllat de Junqueras, Romeva i els Jordis ha començat al voltant de les 10.15 hores del matí, quan un furgó de la Guàrdia Civil ha abandonat la presó de Valdemoro amb destinació a Zuera (Saragossa), on passaran la nit per emprendre després el viatge fins a la presó de Brians II (Sant Esteve Sesrovires), el centre penitenciari on els Mossos es faran càrrec de conduir els reclusos fins a les presons de destinació a Catalunya, segons les mateixes fonts. La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha lamentat que no s'hagi optat per un trasllat directe i ho ha atribuït a la voluntat del govern espanyol de fer-ho de manera ordinària per evitar especulacions.

En canvi, segons Artadi, la ruta de Carme Forcadell i Dolors Bassa no serà la mateixa. Elles dues –ha explicat– deixaran Alcalá-Meco i es dirigiran directament cap a la presó de Puig de les Basses, a Figueres. Probablement el trasllat de les preses polítiques es farà aquest dimecres.

El trasllat dels quatre homes s'està fent en una "conducció ordinària", és a dir, un trasllat programat, que inclou un total de 22 reclusos, entre els quals hi ha Junqueras, Romeva, Sànchez i Cuixart, que van ser agrupats ahir a Valdemoro des de les presons on eren: Estremera (Junqueras i Romeva) i Soto del Real (Sànchez i Cuixart).

Els sis presos que ja han iniciat el seu acostament a Catalunya van sol·licitar el trasllat la setmana passada i el jutge Pablo Llarena, instructor de la causa al Tribunal Suprem, va afirmar que no existeix "raó processal" per mantenir-los en presons de Madrid, com ha passat fins ara. Ara el magistrat ha adoptat el mateix parer sobre les peticions de Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, que també han sol·licitat el trasllat a Catalunya.

El Govern no limitarà les manifestacions a les presons

És el ministeri de l'Interior qui coordina el trasllat dels presos, que no estaran sota custòdia de la Generalitat fins que arribin a la presó de Brians II. Artadi ha criticat en roda de premsa la manca d'informació per part del govern espanyol. "Rebem informacions contradictòries. Fins i tot els seus advocats", ha exposat la portaveu de l'executiu.

La consellera de la Presidència ha remarcat un cop més que l'acostament dels presos no és "cap contrapartida", sinó que respon al compliment de la llei, i ha insistit que el que s'hauria de dictar és el seu alliberament. "No han de ser a prop de casa, sinó a casa", ha exclamat.

Un cop estiguin sota custòdia catalana, la situació dels presos polítics no canviarà –més enllà d'estar més a prop de les seves famílies–. Artadi ha recordat que la Generalitat no té competències per "excarcerar-los", però ha insistit que el govern del PSOE sí que podria fer gestos en aquest sentit instant la fiscalia a retirar la querella per rebel·lió.

Pel que fa a les manifestacions que es puguin fer davant les presons de Brians II, Lledoners i Puig de les Basses, la portaveu del Govern ha subratllat que no hi posaran "límits", sempre que es facin dins el civisme. "La gent ha de poder expressar-se", ha opinat.

stats