Política 21/10/2019

La comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, preocupada per l'actuació policial a Catalunya

Mijatovic insta a reconsiderar l'ús d'armament com les pilotes de goma o les bales d'escuma

Júlia Manresa
2 min
Exterior del Consell d'Europa, a Estrasburg

Brussel·lesLa comissària de Drets Humans del Consell d'Europa (organisme guardià dels drets humans en l'àmbit europeu vinculat al Tribunal Europeu de Drets Humans), Dunja Mijatovic, ha emès aquest dilluns un comunicat en què manifesta la seva preocupació per la protecció dels drets com la llibertat d'expressió i d'assemblea durant les protestes de l'última setmana a Catalunya. De fet, urgeix directament les autoritats espanyoles a "reconsiderar" l'ús d'armes com les pilotes de goma o les bales d'escuma i demana investigar i sancionar "els abusos de força" per part de les forces de seguretat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mijatovic es mostra especialment preocupada pels "nombrosos" atacs a periodistes i explica que la plataforma del Consell d'Europa per a la seguretat dels periodistes ha registrat 37 informes en aquest sentit, dels quals bona part denuncien agressions o detencions inadequades per part de les forces de seguretat.

A més, també manifesta la seva preocupació per "les al·legacions de l'ús inapropiat d'armes antidisturbis", com bales de goma o d'escuma per part dels cossos policials espanyols. Insta el govern espanyol a "reconsiderar" l'ús d'aquestes armes, a investigar les denúncies dels "abusos de força" per part de les autoritats i també fa una crida a totes les parts implicades perquè rebaixin la tensió.

Cal recordar que el Consell d'Europa és el guardià dels drets humans en l'àmbit europeu. Del Consell d'Europa (amb seu a Estrasburg) en penja el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), però cal recordar que no es tracta d'una institució de la Unió Europa, sinó d'un organisme d'adhesió voluntària per a la defensa dels drets humans, la llibertat d’expressió, la dels mitjans i la d’assemblea, la igualtat i la protecció de les minories als 47 països que l’integren.

stats