Política 29/09/2015

Podem es compromet ara a fer una consulta vinculant

Iglesias vol mobilitzar així el vot català a les generals

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Iglesias no preveia ahir comparèixer, però que Sánchez i Rajoy parlessin el va fer canviar d’idea.

MadridPodem intenta situar-se en una posició diferenciada del PP i el PSOE en la batalla pel relat sobre els resultats del 27-S. Els ínfims onze escons de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) han sigut una galleda d’aigua freda per al secretari general del partit, Pablo Iglesias, que s’ha implicat a fons en la campanya, fins al punt d’eclipsar el mateix cap de cartell, Lluís Rabell. Ara toca intentar girar full com més ràpid millor, esmenar els errors de la sopa de sigles que ha acabat sent CSQP i provar de seduir els catalans sota les sigles de Podem en la cursa cap a la Moncloa. I ahir Iglesias va fer el primer gest per evitar que a les generals es repeteixin els resultats “altament decebedors” del 27-S. Va comprometre’s a fer el que no havia promès durant tota la campanya: convocar un referèndum vinculant si era investit president d’Espanya. Podem intenta així mobilitzar el vot independentista davant de la posició immobilista tant del líder del PP, Mariano Rajoy, com de la proposta d’una reforma constitucional poc definida per part del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Catalunya is different ”, ha repetit Iglesias fins a la sacietat. La direcció del partit, però, s’aferra al fet que el vot català a les generals s’escapa del patró de les eleccions al Parlament. Ara bé, en un hipotètic referèndum, Podem ratifica que faria campanya pel no. O, com va explicar el secretari general, campanya perquè la majoria de catalans vulguin seguir formant part, com a nació, dins del que denomina “l’estat plurinacional espanyol”. “No apostem per declaracions unilaterals d’independència, apostem per un referèndum” quan Podem guanyi les eleccions, va dir en roda de premsa després de l’executiva del partit. Estava previst que Iglesias no sortís a valorar als resultats, però les declaracions de Sánchez i Rajoy el van obligar a moure peça, així com també que pocs minuts abans de la roda de premsa la CUP explicités el seu veto a investir Artur Mas president.

Buscant una majoria progressista

Podem no ho dóna tot per perdut a Catalunya i proposa també el seu joc d’aliances. Si bé durant la campanya va acabar picant l’ullet a la CUP -tot i haver carregat contra Antonio Baños en un inici-, ahir va acabar estenent la mà a un govern “progressista”: una “entesa” entre ERC, la CUP i el PSC. La condició? Que en aquest Govern no hi hagi cap diputat de CDC. “Si en el futur hi hagués una majoria progressista, no tindríem problemes”, va dir, perquè es troba “a gust” amb diputats d’ERC com Joan Tardà i “gent del PSOE quan no es creix davant dels resultats electorals”. Paradoxalment i malgrat estar davant d’uns resultats amb una lectura plebiscitària, Iglesias no creu que els diferents punts de vista sobre la sobirania dels quatre partits siguin un obstacle insalvable.

Un cop en la cursa a la Moncloa

La direcció de Podem es nega a parlar obertament d’“errors” d’estratègia, si bé amb la boca petita admeten que no es va treballar la millor fórmula. Es tracta d’una estocada també en la cursa cap a la Moncloa a nivell estatal. Iglesias ha intentat no atacar obertament el PSC en campanya, conscient que és un aliat en potència a les generals. En contrapartida ha atacat JxSí i la CUP, uns votants que ara prova de seduir. Ciutadans també els ha passat la mà per la cara, si bé intenten transmetre que jugaven amb avantatge. La consigna del nou partit és no canviar el full de ruta que han traçat fins ara, mentre que veus d’IU com Alberto Garzón -que pugnen per la confluència- suggereixen que Podem ha “monopolitzat” la campanya.

La indefinició ha castigat la campanya de Podem a Catalunya, i ara Iglesias prova de convertir-ho en la seva millor arma de cara les generals. Però si fa uns dies equiparava els resultats del 27-S a la graella de sortida de la cursa a la Moncloa, ahir admetia que no surten justament des de la pole position.

stats