Política 06/09/2016

Compromís proposa un acord de mínims al PSOE i a Units Podem per intentar bastir una alternativa de govern al PP

La formació valenciana trasllada la pressió a C's incloent en la proposta les mesures que va qualificar com a "irrenunciables" en el seu pacte frustrat amb el PSOE

Salvador Almenar
2 min
El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, i la resta de parlamentaris de la formació aquest dimarts a la sala de premsa del Congrés dels Diputats.

ValènciaEls diputats de Compromís han anunciat aquest dimarts al Congrés que en les últimes hores han traslladat al PSOE i a Units Podem un document de treball obert que esperen que serveixi per començar a negociar la possibilitat de bastir una alternativa a un govern del Partit Popular i evitar així la convocatòria d'unes terceres eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa en la qual han estat presents els quatre diputats de la formació valenciana, Compromís ha instat els partits de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias a deixar les diferències de banda i seure en una mateixa taula per evitar una nova convocatòria electoral i propiciar un govern de progrés que faci fora de la Moncloa el PP i Mariano Rajoy.

Com a punt de partida, Compromís ha elaborat un document "obert" format per una trentena de mesures estructurades en tres eixos: regeneració democràtica i lluita contra la corrupció, rescat social i model productiu, i de l'Estat i Europa. Del primer eix destaca la creació d'una comissió d'investigació parlamentària del presumpte finançament il·legal del PP, l'eliminació dels aforaments, la limitació de mandats, apartar de la vida política els càrrecs públics investigats per corrupció, l'elaboració d'una nova llei electoral o la derogació de l'anomenada 'llei mordassa' de seguretat ciutadana aprovada pel PP.

Respecte al nou model social i productiu, Compromís proposa la implantació de la renda garantida de ciutadania, la derogació de les reformes laborals del PSOE i del PP, la implantació d'un sistema de quotes progressives per als autònoms, la derogació de la LOMCE, la reforma del sistema fiscal, la creació d'una oficina antifrau i l'impuls de les connexions amb Europa i el Mediterrani.

Per últim, pel que fa a l'Estat i Europa, el document proposa la reforma immediata del sistema de finançament autonòmic, una reforma territorial d'Espanya que el text, però, no concreta i la renegociació amb la Unió Europea dels programes d'estabilitat pressupostària.

Govern del PSOE, Units Podem i Compromís

El document recull que els partits signants del pacte –que en cas de produir-se l'acord serien el PSOE, Units Podem i Compromís– "es comprometen a formar un govern de coalició", mentre que el candidat a la presidència del govern es comprometria a comunicar "immediatament al cap de l'Estat la seva voluntat de presentar-se a la investidura".

Els números, però, no són suficients per tirar endavant una investidura només amb els vots d'aquests tres partits. És per això que els redactors del document volen –en cas d'haver-hi acord– traslladar la pressió a Ciutadans i intentar aconseguir una abstenció del partit d'Albert Rivera, cosa que evitaria unes noves eleccions. I en la proposta d'acord inclou les mesures "irrenunciables" per al PSOE i C's del seu acord frustrat d'investidura.

Aquest no és el primer intent de Compromís per tractar de desbloquejar la situació política espanyola, ja que la passada legislatura, a poques hores d'esgotar-se el termini, el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, va presentar l'Acord del Prado, un compendi de també 30 mesures que no va poder, però, evitar les segones eleccions.

stats