Política 24/02/2020

La Moncloa recela de les designacions de JxCat i ERC per a la taula de diàleg

Calviño lamenta que hi hagi representants dels partits més enllà dels de la Generalitat

Anna Mascaró
2 min
La ministra d'Economia, Nadia Calviño, en una imatge d'arxiu

BarcelonaPer començar a caminar, la taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat encara haurà de superar un últim obstacle: des de la Moncloa no s'entenen les designacions que ha fet aquest dilluns el govern català. "Tractant-se d'una taula de diàleg entre governs, el més correcte és que els representants formin part dels governs respectius, del govern (espanyol) i de la Generalitat", ha remarcat la vicepresidenta econòmica de l'executiu estatal, Nadia Calviño, en declaracions als mitjans des de Barcelona. Per part de la Generalitat, hi haurà el president i el vicepresident, a més de dos consellers, però els altres quatre membres de la taula seran dirigents de JxCat i d'ERC.

La decisió del president català, Quim Torra, i del vicepresident, Pere Aragonès, d'incloure membres de partits, tot i que en l'acord d'investidura del PSOE i ERC s'havia parlat d'una taula entre governs, ha aixecat les alarmes tant del PSC com de Catalunya En Comú Podem (que es veuran representats a la taula de la mà dels ministres Salvador Illa i Manuel Castells, respectivament). "Estem decebuts", ha dit la portaveu dels socialistes al Parlament, Eva Granados: "Sembla que el govern d'Espanya s'ho pren més seriosament que el català". En el mateix sentit, la portaveu ha considerat que la composició de la delegació del Govern és "un exemple més d'aquesta campanya electoral que sembla que ha començat". "No hi ha una defensa d'interès general dels catalans i les catalanes, sinó aquesta pugna per la campanya electoral, que per a ells ja ha començat", ha sentenciat.

Els comuns també han sortit a expressar el seu desacord amb els membres que JxCat i ERC han triat per a la delegació catalana que. "Enteníem que la taula és entre governs", ha lamentat la portaveu dels comuns a la cambra, Susanna Segovia. "La taula de diàleg va molt més enllà d'un Govern que ja té data de caducitat", ha apuntat, i ha lamentat que Torra insisteixi en "portar les demandes del 40% de la població, i no les del 80%", a la taula de diàleg. A més de retreure-li que hagi "dialogat amb l'ANC i Òmnium", però "no amb CCOO, UGT i el tercer sector", també ha criticat que es "negui a parlar d'altres temes, com el dèficit d'infraestructures". Per la seva banda, l'executiu català insisteix en tractar aquests assumptes en la comissió bilateral, que haurà de convocar el conseller d'Acció Exterior i Relacions Institucionals, Alfred Bosch.

La Moncloa compta ara amb sis ministres davant dels dos consellers de l'executiu de Torra. A més, es va anunciar que Pedro Sánchez serà una peça clau en la negociació, mentre que Torra i Aragonès no participaran en totes les trobades.

stats