Política 07/02/2020

Torra demana a Bosch que activi com més aviat millor la Comissió Bilateral Generalitat-Estat

Abans de conèixer la petició, el conseller havia considerat que no era prioritari convocar-la

Quim Bertomeu
3 min
El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, fent declaracions avui al Parlament.

BarcelonaL'activació de la taula de diàleg entre governs per abordar el conflicte polític va ser l'acord estrella que dijous van segellar el president de la Generalitat, Quim Torra, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, però de la trobada també en va sortir un altre pacte menys mediàtic: revifar la Comissió Bilateral Generalitat-Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest divendres Torra ja ha demanat al conseller d'Acció Exterior i Relacions Institucionals, Alfred Bosch, que convoqui "com més aviat millor" aquesta comissió. Fonts de Presidència han argumentat que el president vol que s'hi abordin "els incompliments, greuges i dèficits històrics de l'Estat cap a Catalunya". Bosch ha sigut el destinatari de la petició perquè, com a conseller de Relacions Institucionals, li correspon el lideratge de la delegació de la part catalana. El de la delegació estatal recau en la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias.

Per què fa Torra aquest moviment? Des de l'entorn del president expliquen que vol activar la comissió bilateral precisament per "diferenciar-la" clarament de la taula de diàleg. És a dir, que quedi clar que la taula serveix exclusivament per parlar del conflicte polític –la Generalitat vol que s'hi tracti l'autodeterminació i l'amnistia– i que la comissió es dedicarà als temes sectorials. Als "greuges" que pateix Catalunya en matèria, per exemple, d'inversions i infraestructures. "Una cosa i l'altra no es poden barrejar. Tot s'ha d'activar", ha resumit Torra a través de Twitter.

Un ens que no feia "res"

La Comissió Bilateral Generalitat-Estat es va crear amb l'actual Estatut i va començar a reunir-se entre els governs Zapatero-Montilla. L'objectiu era que les dues administracions tinguessin un fòrum resolutiu per negociar traspassos i abordar conflictes de competències. En els seus inicis, sota dos executius socialistes, va donar alguns fruits –per exemple, el traspàs de la gestió de l'Hospital Clínic (2007) i el traspàs parcial de Rodalies i Regionals (2009 i 2010)–, però de mica en mica va anar perdent força fins al punt de deixar-se de reunir durant 7 anys. Per llei, s'hauria de reunir dos cops l'any, però s'ha incomplert sistemàticament. Entre el 2011 i el 2018, mentre va governar Mariano Rajoy, no es va trobar ni una sola vegada. Una frase que resumeix la trajectòria recent d'aquesta comissió la va pronunciar Josep Antoni Duran i Lleida, que el 2014 va deixar d'encapçalar la part catalana amb aquesta sentència: "No soc capaç d'aguantar la presidència d'un ens que no fa res".

Amb el retorn dels socialistes a la Moncloa, aquesta vegada de la mà de Sánchez, la Comissió es va tornar a activar com a òrgan perquè la Generalitat i l'Estat tornessin a dialogar després d'anys d'enfrontament. Així, la comissió es va reunir set anys després de l'últim cop, l'1 d'agost del 2018, encapçalada per Meritxell Batet, llavors ministra de Política Territorial, i Ernest Maragall, conseller d'Acció Exterior i Relacions Institucionals. La trobada va servir per constatar la distància entre les dues administracions pel que fa al conflicte català i ja no s'ha tornat a reunir més.

La Comissió Bilateral Generalitat-Estat es va reunir ahir, a Palau, per primer cop en set anys. El conseller Maragall i la ministra Batet van presidir la trobada.

Un nou intent

El nou intent d'activar la Comissió ha començat de manera accidentada, almenys pel que fa a la part catalana. Presidència ha comunicat la voluntat de Torra de posar en marxa la comissió uns minuts després d'unes declaracions del conseller Bosch sobre el tema que anaven en la línia oposada. Si Torra li reclamava que posés en marxa la Comissió "com més aviat millor", Bosch havia declarat prèviament que no hi havia pressa perquè l'única cosa prioritària i urgent era que es reunís la taula de diàleg. "Comencem primer amb el que és més important –la taula de diàleg– i després podrem parlar de tot", havia dit el conseller. Fonts de Presidència treuen ferro al problema assegurant que l'ordre de Torra s'havia donat sense conèixer les declaracions del conseller. De la mateixa manera, des d'Acció Exterior expliquen que, quan el conseller s'ha pronunciat, no havia rebut encara la petició del president. ¿Llavors la comissió es convocarà o no? "Tothom coincideix que cal activar immediatament la taula de diàleg", insisteixen des de l'entorn de Bosch. La incògnita, doncs, està servida.

stats