Els comuns defensen entrar a la Generalitat i deixar-ne fora JxCat per garantir el diàleg amb l'Estat

Jéssica Albiach insta ERC i el PSC a "deixar-se de vetos creuats"

3 min
La candidata d'En Comú Podem el 14-F, Jéssica Albiach

BarcelonaPer als comuns, que JxCat tornés a governar la Generalitat no només impediria que es fessin polítiques d'esquerres per sortir de la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia, sinó que també faria impossible el diàleg amb l'Estat per resoldre el conflicte català. La candidata d'En Comú Podem el 14-F, Jéssica Albiach, ha posat aquest divendres els dos arguments sobre la taula per tornar a defensar un govern amb ERC i el PSC i, de retruc, avisar els republicans que no comptin amb ells per configurar el front ampli que defensen per després del 14-F, que passaria per JxCat, ERC, la CUP, els comuns i el PDECat.

"El diàleg és l'única via per resoldre el conflicte polític que tan de mal ens fa", ha defensat Albiach en la seva intervenció al consell ciutadà estatal de Podem, on el líder del partit lila, Pablo Iglesias, li ha volgut mostrar el seu suport davant de tota l'executiva. Albiach ha reafirmat el compromís dels comuns per obrir un diàleg amb el govern espanyol i, com a primer pas, recuperar la taula de diàleg que va quedar en via morta després de l'esclat de la pandèmia. Una eina que segons la candidata rebutja JxCat, i que per tant els invalida per ser al pròxim Govern i buscar una solució dialogada al conflicte. "Catalunya es mereix un Govern que cregui en el diàleg", ha insistit Albiach.

Per això ha defensat que l'única manera que s'obri una negociació amb el govern espanyol és que En Comú Podem entri a la Generalitat. Albiach ha posat sobre la taula la via que proposa la seva formació per resoldre el conflicte: negociar un acord que sigui validat per a la ciutadania catalana. "La via de negociació hauria d'obrir un nou horitzó per a Catalunya i per a la relació de Catalunya amb la resta de pobles de l'Estat", ha afirmat. I en aquest sentit ha defensat l'aposta dels comuns per construir una república plurinacional.

La tesi d'En Comú Podem de cara al 14-F és que no serà tan important qui guanya les eleccions com qui és capaç de formar un nou govern. Per això els comuns insisteixen en demanar a totes les forces polítiques, però especialment a ERC i el PSC, que explicitin quines són les seves prioritats per als pactes postelectorals. "Que es deixin de vetos creuats", ha demanat Albiach, que ha insistit en traslladar el pacte pels pressupostos a l'Estat amb els republicans a la Generalitat en forma de govern.

Castells, el primer ministre que participa a la campanya

A la tarda, els comuns han convertit la seu del partit en un plató on hi han convidat el ministre d'Universitats, Manuel Castells, per parlar de recerca i innovació. Castells, en conversa amb Albiach i també amb el diputat al Congrés, Gerardo Pisarello, ha reclamat a la Generalitat que busqui més "recursos" per les universitats catalanes. "Estaré lluitant en nom de Catalunya per obtenir més recursos, però a la Generalitat hi ha d'haver una administració que en lloc de perdre el temps en discussions, faci servir els recursos per transformar el teixit", ha assegurat. I ha posat deures a la candidata dels comuns: "Jéssica, si arribes al Govern de la Generalitat, ha de ser una prioritat teva aconseguir més recursos per les universitats catalanes". Castells ha receptat una política "útil, valenta i d'esquerres" per avançar en el camp de la recerca. Aquesta setmana el ministre ha fet una roda de premsa, però el cert és que fa mesos que no donava comptes de la seva gestió públicament. Aquest divendres, malgrat tot, ha volgut reaparèixer per segona vegada en públic per demanar el vot per Jéssica Albiach.

Manuel Castells i Jéssica Albiach, aquesta tarda en un acte sober recerca
stats