Política 02/03/2019

Els comuns obren les primàries per a les generals amb el cap de llista en joc

Mena és el nom que més agrada a la direcció, però també s'han ofert Pisarello i Asens

Ara / Acn
3 min
Els comuns obren les primàries per les generals amb el dubte del cap de llista

BarcelonaEs busca nou candidat a les eleccions generals. Raó: Catalunya en Comú. Aquest dissabte els comuns han posat les bases per escollir el relleu de Xavier Domènech, fins ara el candidat a tot del partit. Des de la formació asseguren que seran les bases les que decidiran, però la pugna també ha començat als despatxos. L'actual portaveu de la formació, Joan Mena, és el candidat favorit per a la direcció, segons diverses fonts consultades, però encara està tot obert. El fins ara número 2 d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, s'està movent per canviar de destinació (semblava que s'encaminava al Parlament Europeu) i, recentment, un altre dels tinents d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens, també ha mostrat la predisposició per fer via cap al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons les enquestes, les perspectives electorals dels comuns estan molt lluny de les dues victòries que van assolir el 2015 i el 2016. Fonts del partit apunten bàsicament dos problemes: el primer, la previsible fuga de vots cap al PSC; el segon, la possible pèrdua de complicitats amb el votant independentista. L'elecció del candidat buscarà resoldre en part aquests dos problemes, en un context de retrocés de Podem arreu de l'Estat segons el que diuen les enquestes.

Les primàries es faran per votació telemàtica entre el 12 i el 14 de març i els candidats es podran presentar del 4 al 7 d'aquest mateix mes. El 15 de març es proclamaran els resultats. Un dels requisits per presentar candidatura és que estigui encapçalada per "un tàndem home-dona". Les llistes de Barcelona les podran votar els inscrits de tot Catalunya, i les de Girona, Lleida i Tarragona, els de les respectives demarcacions. A més, en la votació de les primàries també es decidirà si es repeteix o no la coalició amb Podem.

Una àmplia aliança a l'Estat

Aquest dissabte, Mena, com a portaveu, ha estat l'encarregat de posar veu a Catalunya en Comú en el consell nacional de la formació. Segons ha explicat, els comuns estan convençuts que el país "necessita teixir àmplies aliances amb l'Espanya democràtica i amb la resta de forces de l'Estat si vol sortir del carreró sense sortida". Durant la intervenció oberta als mitjans en l'inici del consell nacional dels comuns, Mena ha subratllat que només hi ha "un rumb possible" per solucionar el conflicte català i que passa per la "transformació" de Catalunya i Espanya així com la llibertat dels polítics presos per l'1-O. Mena també ha reclamat que cap "distracció", "personalisme" o "entrebanc" dificulti guanyar les eleccions espanyoles a Catalunya, revalidar l'alcaldia de Barcelona, "conquerir" molts més municipis i "ser la veu d'una nova Europa" davant el creixement de l'extrema dreta.

Mena ha iniciat la seva intervenció carregant contra el PSOE, que considera que "ja no dona més de si" i que ha demostrat que "és part fonamental del bipartidisme perquè deu massa favors als poderosos". Ha posat d'exemple que el govern espanyol no s'hagi "atrevit" a regular el preu dels lloguers, a "garantir per llei" la pujada de les pensions i a no derogar les dues últimes reformes laborals. També ha criticat que el vaixell d'Open Arms "segueixi segrestat a Barcelona", que no s'hagi derogat la Lomce i que no s'hagin traspassat els diners compromesos pel pacte d'estat contra la violència masclista.

Per tot plegat, Mena ha dit que el 28 d'abril "no és el final de res sinó una nova oportunitat" i ha posicionat Catalunya en Comú com l'eina per posar les institucions "al servei de la ciutadania". El portaveu de la formació ha criticat els partits independentistes per haver comès un "error històric" deixant caure el govern del PSOE per no donar suport als pressupostos generals de l'Estat. En aquest punt ha fet una crida al diàleg. "Si alguna cosa hem entès aquests mesos, també el nostre grup al Parlament, és que la política és diàleg amb els que no pensen com tu", ha apuntat.

A més de defensar el model d'immersió lingüística, Mena ha criticat la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, que considera que ha utilitzat les institucions catalanes com un "trampolí" per la seva carrera personal a Espanya. "Només existeix una garantia de canvi, una garantia de llibertat i una força política que vulgui aprofitar tot el potencial del país perquè Catalunya sigui un motor de canvi", ha conclòs referint-se als comuns.

Finalment, Mena ha constatat que els comuns hauran d'aportar "tota la seva força" en les properes eleccions. Ha reclamat "unitat" i "capacitat d'empenta col·lectiva". També ha pronosticat que la força del 15-M tornarà a "desbordar" el país el 8 de març "per molt que al govern de la Generalitat es continuïn fent els sords", ha sentenciat.

stats