Política 30/01/2017

Els 'comuns' proposaran una comissió del dret a decidir al Congrés

El cap de files a Madrid, Xavier Domènech, assegura que el seu grup està en converses amb el PSOE, el PNB i els independentistes

Ara
2 min
Xavier Domènech, durant la roda de premsa de valoració dels resultats del 20-D / CÈLIA ATSET

BarcelonaDesprés de donar el tret de sortida al procés participatiu per definir el nou partit dels 'comuns', aquest dilluns el cap de files d'En Comú Podem a Madrid, Xavier Domènech, ha explicat en una entrevista a RAC1 que el seu grup impulsarà una comissió pel dret a decidir al Congrés de Diputats perquè s'abordi el procés d'independència i la crisi territorial també a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Domènech ha defensat un estat amb "múltiples sobiranies" i la celebració del referèndum d'autodeterminació per resoldre l'encaix entre Catalunya i Espanya, i ha reiterat que els 'comuns' participaran en la consulta que organitzi la Generalitat sempre que sigui "vinculant" i reconeguda internacionalment.

Per presentar el seu diagnòstic també al Congrés de Diputats, Domènech ha assegurat que ja estan en converses amb el PSOE, el PNB i els partits independentistes per enfilar aquest òrgan de discussió.

Per a Domènech és positiu que cada formació exposi quina solució pot aportar a la "crisi territorial" que ha qualificat de "més gran" des de la Transició.

Sobre si els 'comuns' participaran en un referèndum unilateral, Domènech ha instat la Generalitat a explicar la seva proposta per organitzar-lo i han deixat clar que "no donaran un xec en blanc".

Assemblea fundacional a l'abril

En relació amb la creació del nou partit dels 'comuns', que ha d'aglutinar Podem, ICV i EUiA, entre d'altres, ha dit que celebrarà l'assemblea fundacional la primera quinzena d'abril. Ara s'iniciarà un procés participatiu per definir les bases ideològiques del partit.

Aquesta nova formació, que comptarà amb una única militància, encara no té nom, però el més probable és que incorpori la paraula 'comuns'. Malgrat que la denominació final l'ha de decidir la militància, els dirigents de la confluència d'esquerres ja han registrat diversos noms per evitar el cas de Guanyem Barcelona.

El lideratge del futur partit

Tot i que el cap de files de la nova formació s'acabarà dirimint en assemblea, Domènech s'ha mostrat disposat a fer un pas endavant -de fet, ara està liderant ja tot el procés de confluència-. "La meva disposició és ser allà on decideixin els meus companys i companyes, tant si implica tasques de lideratge com si no", ha assegurat.

En relació amb el paper de l'actual alcaldessa, Ada Colau, que molta gent ha assenyalat com a futura presidenciable de Catalunya, Domènech ha tancat files amb l'exlíder de la PAH: ha dit que la seva voluntat és consolidar el projecte a Barcelona i quedar-s'hi dues legislatures.

stats