Política 11/11/2017

Domènech, Alamany i Albiach encapçalaran la llista dels comuns per al 21-D

El candidat defensa la coalició amb Podem com "la papereta dels que volen superar la situació de bloqueig" entre el bloc de la DUI i el del 155

Anna Mascaró
3 min
Colau, Domènech i Vicenç Navarro, aquest dissabte a l'assemblea dels comuns

Sant Adrià de BesòsLa llista definitiva de la coalició entre Catalunya en Comú i Podem que concorrerà a les eleccions del 21 de desembre comptarà amb Xavier Domènech com a número 1, la portaveu de la formació, Elisenda Alamany, com a número 2, i Jessica Albiach en tercera posició. Al quart lloc hi ha Marta Ribas, per part d'ICV, i Joan Josep Nuet, per EUiA. Els segueixen Susanna Segovia (Catalunya en Comú) i David Cid (ICV). Per territoris, Llorenç Planagumà encapçalarà la llista per Girona com a independent; Yolanda López (Podem) per Tarragona; i Sara Vilà (ICV) per Lleida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Domènech ha defensat la seva candidatura com "la papereta dels que volen superar la situació de bloqueig" entre el bloc "de la DUI" i el del 155: "Que ningú ens doni cap lliçó sobre el nostre país, perquè n'estem farts", ha assegurat a l'assembla de Catalunya en Comú organitzada aquest dissabte a Sant Adrià de Besòs, en què les bases han ratificat la llista electoral: "Coneixem el nostre país: som un país que no creiem en místics ni en profetes, sinó en nosaltres mateix". "El 21-D hi haurà la papereta de José María Aznar, que va dir que cal votar Ciutadans, PP o PSC, per aquest ordre", ha assegurat Domènech; "també hi haurà la papereta dels que ens han portat a aquesta situació a Catalunya, i a la Declaració Unilateral d'Independència". Finalment, ha dit, "hi haurà la papereta dels que volem superar aquesta situació de bloqueig".

La llista dels comuns per a Barcelona

Colau carrega contra els partits independentistes

Per la seva banda, Ada Colau ha fet un discurs encès en què ha carregat durament contra el PSC i també contra els partits independentistes com el "bloc de la DUI, que ha tensionat el país amb promeses falses, enganyant la gent", i ha reclamat la llibertat dels presos polítics perquè "donin explicacions de les polítiques que han portat aquest país a aquesta polarització que ni ens representa ni representa el nostre país". "Fa massa anys que no tenim govern a Catalunya", ha insistit. Amb tot, ha assegurat que acudirà a la manifestació d'aquesta tarda en contra de l'aplicació de l'article 155.

De fet, la retirada de l'article 155 forma part del primer punt del programa electoral de la coalició, juntament amb l'amnistia dels presos polítics i l'aposta per un "referèndum acorda": "Nosaltres no farem la política nefasta de no demanar la llibertat dels presos polítics perquè no són del nostre partit", ha assegurat en al·lusió al PSC. Domènech ha presentat el programa, per la seva banda, com l'únic que prioritzarà "les polítiques socials": "Presentem la candidatura de més sensibilitat social i de diversitat que ens fa forts com a espai polític i com a país".

Les bases dels comuns han ratificat la seva candidatura en una votació que també estava oberta als inscrits de Podem. La militància de les dues formacions també han certificat la coalició electoral -registrada dimarts-, que necessitava formalment el vistiplau de la militància. Amb absència de primàries, els comuns han sotmès a votació una proposta de candidatura tancada. Cal recordar que Albiach, número 3 a la llista, forma part de la gestora que ha dirigit Podem a Catalunya després de la dimissió d’Albano Dante Fachin, forçat pel secretari general estatal, Pablo Iglesias. Fachin era partidari d’explorar una possible aliança amb els independentistes. L’assemblea ha començat avui a les 9:00h després que ahir Podem Terres de Lleida anunciés en un comunicat la seva dissolució per les "imposicions" de la direcció estatal del partit.

El 21-D serà la primera prova de foc per al nou partit dels comuns després de l’exitosa fórmula d’En Comú Podem, la llista més votada a Catalunya el 2015 i el 2016 a les eleccions espanyoles. Catalunya en Comu - Podem és la marca de la coalició amb què esperen millorar els onze diputats que va assolir Catalunya Sí que es Pot el 27-S, aleshores sense els comuns.

stats