Política 19/04/2018

Els comuns avancen que votaran en contra de la reforma de la llei de presidència

"És un autoboicot als catalans, necessitem un Govern efectiu", afirma Domènech

Xavi Tedó
2 min
coordinador-general-partit-Xavier-Domenech_1784231712_51863820_1500x1000

BarcelonaEl portaveu de Catalunya en Comú - Podem, Xavier Domènech, ha avançat avui que votaran en contra de la reforma de la llei de presidència, que hauria de permetre la investidura telemàtica del president, Carles Puigdemont. "Hi votarem en contra perquè és un autoboicot als catalans, necessitem un Govern efectiu i que el president de Catalunya sigui aquí, tot i que lamentem que la judicialització de la política no l'hi permeti". En una entrevista a 'Els matins de TV3', el líder dels comuns ha criticat que es plantegi convocar uns nous comicis i ha tornat a posar damunt la taula la necessitat de configurar un executiu transversal. "Seria una irresponsabilitat enorme convocar unes noves eleccions", ha dit Domènech, que ha insistit que "el millor Govern possible ha de ser transversal, temporal i amb un programa clar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els partits independentistes tenen una responsabilitat, que és formar govern, i demanen temps, però temps per a què?", s'ha preguntat el portaveu dels comuns al Parlament. "Cal concretar si hi ha o no una majoria independentista, nosaltres ja hem fet una proposta, perquè el país necessita claredat", ha repetit, i ha criticat que "els blocs s'estan bloquejant entre ells". "Un Govern transversal ens pot enfortir, i només podem sortir d'aquesta situació amb aliances transversals àmplies", ha remarcat altre cop.

"No vaig entendre el discurs de Puigdemont, i portem massa temps vivint la mateixa situació", ha dit sobre la situació d'impàs que es viu a Catalunya. "Vivim una enorme confusió perquè els que van guanyar les eleccions, que haurien de formar govern, no saben on portar el país", ha lamentat, i ha defensat altra vegada la creació d'un Govern format per persones independents: "Si això no va d'independència, sinó de democràcia, impulsem un Govern d'independents que ens permeti recuperar ja les institucions, fer un pla d'emergència social, acabar amb la judicialització de la política i construir un projecte plural per a Catalunya".

Domènech, nou secretari general de Podem Catalunya, també ha lamentat la guerra fratricida a la formació lila. "Tot i que hauríem de treballar per fer fora el PP de la Comunitat de Madrid, les discrepàncies internes han marcat l'agenda pública —ha etzibat—. No em constava que Íñigo Errejón i Carolina Bescansa es plantegessin fer fora Pablo Iglesias, tot i que tots dos han desmentit l'acord, però el camí passa per la unitat". Sobre les divergències en la línia política de Podem a Espanya, Domènech ha assegurat que és "un conflicte en vies de solució". També ha ironitzat sobre la proposta del PSOE perquè l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, lideri la llista del partit socialista a les eleccions municipals. "Això demostra que tenim la millor candidata", ha remarcat. Amb la voluntat de cosir ferides, Domènech ha afirmat que "Errejón em sembla un bon candidat per ser l'alcaldable de Madrid".

Sobre el seu lideratge a Catalunya en Comú i a Podem Catalunya, Domènech ha apuntat que "l'objectiu és fer més forts els espais unitaris". "Ara mateix tenim una tasca conjunta i ara el que toca és construir propostes unitàries per a les municipals", ha explicat Domènech, que ha subratllat que l'ideal seria arribar a les eleccions municipals amb "les confluències exitoses" que han anat desplegant. També ha admès una direcció col·legiada paritària: "Si les bases ho aproven, així serà", ha admès Domènech, que ha deixat entreveure que s'hi presentarà.

stats