18/07/2018

Les cinc conclusions d’una crisi que altera el tauler de joc al Parlament

2 min
Els membres del Govern de JxCat Damià Calvet, Elsa Artadi i Albert Batet, amb cara de preocupació ahir al Parlament.

SubdirectorLa crisi d’ahir al Parlament de Catalunya és fruit d’una barreja de factors (des de diferències estratègiques fins a desavinences personals passant per tacticisme electoral) que es van concentrar sobre un episodi concret per provocar un incendi que a hores d’ara és de conseqüències imprevisibles. Enumerem ara com ha canviat el tauler de joc en poques hores.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En primer lloc, ERC ha decidit no cedir en la seva nova estratègia pragmàtica tot i arriscar-se a ser acusada de traïdoria per l’independentisme més abrandat. Veurem si és capaç de mantenir la posició.

En segon lloc, veiem que apareixen les primeres esquerdes visibles dins de JxCat, coincidint, a més, amb l’assemblea del PDECat del cap de setmana. No tothom comparteix les optimistes interpretacions jurídiques de Josep Costa -que actua avalat per Carles Puigdemont des d’Alemanya-, que cada vegada xoquen més amb la realitat que imposa el marc legal vigent.

En tercer lloc, veiem que s’ha trencat definitivament el bloc del 155, i el PSC (amb els comuns) comença a dibuixar un tercer espai partidari de la distensió i el diàleg. Aquest bloc dona suport des de fora al bloc pragmàtic de l’independentisme (ERC+PDECat) en el seu pols amb el bloc legitimista (JxCat+CUP). I tenen bones cartes a la mà, ja que li poden garantir la majoria parlamentària al Govern un cop la CUP és fora de l’equació.

En quart lloc, veiem com l’unionisme més dur, representat per PP i Cs, queden desenfocats en un context de debat obert a dins de l’independentisme i de col·laboració amb PSC o comuns. A ells els va millor una majoria que actua com un sol home per alimentar el discurs que l’independentisme no és un moviment plural i amb molts accents, sinó un bloc monolític que s’enfronta a un altre bloc monolític que és el del constitucionalisme.

La incògnita Torra

Finalment, i en cinquè lloc, a partir d’ara s’obre una incògnita interessant: quin paper adoptarà el president Torra en aquesta crisi? ¿Farà valer el seu càrrec per imposar una solució? ¿S’atrevirà a qüestionar l’autoritat de Puigdemont per salvar la relació amb ERC?

De moment, la sensació és que tot penja d’un fil molt prim. I aquesta vegada Puigdemont i Junqueras no es poden reunir per solucionar-ho per dalt. Han de ser els Artadi, Aragonès, Batet i Sabrià els que agafin el toro per les banyes per resoldre la crisi. Sabent que, des dels fets d’octubre, no es pot ignorar el principi de realitat.

stats