Política 25/11/2020

Penes de fins a 15 anys de presó per als acusats de la trama Gürtel per la visita del papa a València

Hi ha 19 condemnats, entre els quals Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez

Ara
3 min
El Bigotes i Crespo, a un pas de confessar al judici de la Gürtel

BarcelonaL'Audiència Nacional ha condemnat a penes de fins a 15 anys de presó els principals responsables de la trama Gürtel per la visita del papa Benet XVI a València el 2006. La pena més alta és per a l'exdirigent del PP gallec i mà dreta de Francisco Correa, Pablo Crespo, a qui el tribunal condemna a 15 anys i 5 mesos de presó. Al líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, el tribunal li imposa 13 anys i 7 mesos de presó, i a Álvaro Pérez, conegut com el Bigotes, el condemna a 6 anys i 9 mesos de presó. Tots tres ja estaven condemnats per altres peces del cas Gürtel.

El tribunal també dicta 6 anys i 9 mesos de presó per a l'exdirector de Radiotelevisió Valenciana, Pedro García Gimeno, i al vicepresident de l'empresa Teconsa, José Luis Martínez Parra, li imposa una pena de més d'11 anys de presó. En total, la sentència –de més de 500 pàgines– condemna a penes de presó 19 dels 23 acusats. Entre els condemnats, n'hi ha dos que ja han mort: l'expresident de les Corts Valencianes i ex director general de la Policia Nacional, Juan Cotino, i Luis Sabater, exdirectiu de RTVV.

La Fiscalia va demanar que s'ordenés investigar l'expresident valencià Francisco Camps i altres persones per fals testimoni, perquè va considerar que havien faltat a la veritat en les seves declaracions. Però el tribunal va rebutjar la petició perquè va considerar que era genèrica i va recordar que Camps ja estava imputat en una altra causa per adjudicacions de la Generalitat, cosa que li permetia no declarar sobre el que hauria pogut afectar la seva defensa. A més, diu que el testimoni de l'expresident valencià no va tenir "rellevància".

Adjudicació il·lícita

L'Audiència Nacional considera que ha quedat provat que hi va haver una adjudicació directa del director general de RTVV a favor de l'empresa Teconsa, del grup de Correa, del contracte de subministrament de pantalles, so i megafonia per a la visita del Papa a València, amb la finalitat d'un "enriquiment il·lícit" pels sobrecostos de més de 3,2 milions d'euros (que es van repartir els acusats). El tribunal conclou que el contracte es va firmar per un preu excessiu respecte a l'elaboració de l'expedient administratiu i que va comptar amb la col·laboració dels treballadors públics de RTVV. L'import que va cobrar Teconsa es va canalitzar cap als diferents beneficiaris a través d'un entramat de factures fictícies i irregulars.

Els magistrats consideren que ha quedat acreditat que almenys des de l'octubre del 2005 l'organització de Correa va iniciar una sèrie d'actuacions dirigides a aconseguir l'adjudicació il·lícita de la prestació de serveis i subministraments per a l'acte que protagonitzaria el Papa un any després. En aquest sentit, el tribunal creu que hi va haver una conxorxa entre Correa, Crespo, Pérez Alonso i García Gimeno perquè la contractació per a RTVV es fes a favor de l'empresa Teconsa. D'aquesta manera aconseguien que RTVV es fes càrrec del cost de la contractació de les pantalles, el so i la megafonia que no li corresponia.

La contractació, per tant, per als jutges va ser clarament il·legal, perquè primer es va acordar l'adjudicació i després es va elaborar l'expedient de contractació. Tot plegat es va fer per un import de 7,4 milions d'euros (amb IVA), molt superior al cost dels treballs necessaris, que el tribunal estima en 3,2 milions d'euros. Així, la sala considera que els fets descrits suposen delictes de suborn, prevaricació, frau a l'administració pública, malversació, falsedat documental, blanqueig de capitals i contra la hisenda pública.

stats