País Valencià 09/03/2020

13 acusats reconeixen haver-se repartit 3,4 milions d'euros en la visita del papa Benet XVI a València

A canvi de tornar els diners, el ministeri públic sol·licitarà una rebaixa de les penes de presó

Daniel Martín
2 min
L'expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino (e), l'exdirector de la televisió i la ràdio públiques del País Valencià Pedro García (c) i l'exvicepresident de Repsol YPF Jose Ramón Blanco Balín (d), durant l'inici del judici per la visita del Papa Benet XVI a València

València3,4 milions d'euros. Són els diners que segons la Fiscalia Anticorrupció es van repartir els principals processats per la contractació de la trama Gürtel per a l'organització de la visita del papa Benet XVI a València l'any 2006 amb motiu de la celebració de la V Trobada Mundial de les Famílies. Una acusació que 13 dels 23 implicats reconeixeran aquest dimarts. Així ho han avançat els seus advocats en la primera jornada del judici que ha tingut lloc a l'Audiència Nacional aquest dilluns. Els investigats han arribat a un acord amb el ministeri públic que els obliga a restituir els fons i reconèixer els fets a canvi d'una reducció de la pena.

Entre els que acceptaran la seva culpabilitat hi ha el principal acusat, l'exdirector de la televisió i ràdio pública valenciana (RTVV) Pedro García Gimeno, que acumula la petició de presó més alta, 40 anys; l'excap d'Orange Market (la branca valenciana de la Gürtel), Álvaro Pérez, i l'exvicepresident de Repsol YPF José Ramón Blanco Balín. Per a Pérez i Blanco Balín, la Fiscalia demana 37 i 18 anys respectivament. L'exdirigent de la petroliera, i considerat el "blanquejador" de la trama, ha sigut precisament qui ha deixat més clara la seva voluntat d'acord i ja ha transferit 400.000 euros en concepte de reparació parcial del dany causat.

En una posició totalment oposada s'ha mostrat l'expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino, per a qui la Fiscalia demana una pena d'11 anys. Tampoc han volgut arribar a cap acord els dos exlíders de la Gürtel Francisco Correa i Pablo Crespo. S'enfronten a una petició de pena de 38 i 37 anys respectivament.

La malversació de cabals públics hauria estat possible gràcies a les gestions de Cotino, que hauria aconseguit que el grup de Correa fos l'adjudicatari dels contractes per a la instal·lació de pantalles i equipament de so per facilitar el seguiment de la trobada religiosa. Concretament, l'encàrrec va pujar a 7,5 milions d'euros que va assumir la Ràdio Televisió Valenciana (RTVV). Aquesta operació, i segons els càlculs de la Fiscalia, hauria generat uns sobrescostos de 3,4 milions d'euros que s'haurien repartit García Gimeno, Correa, Crespo, Pérez i Blanco Balín.

stats