País Valencià 23/07/2019

L'Audiència Nacional celebrarà a partir del març del 2020 el judici per la visita del Papa a València

En la peça estan acusats l'expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino i la cúpula de la Gürtel

Efe
2 min
Cotino nega haver intercedit en la visita del Papa, però la UDEF diu que sí que va participar-hi.

MadridL'Audiència Nacional jutjarà des del 9 de març fins al 4 de juny de l'any que ve la peça de la Gürtel que investiga la visita del Papa a València el 2006 per la qual està processat l'expresident de les Corts Valencianes i ex director general de la Policia Nacional Juan Cotino, i una vintena més de persones que estan acusades dels delictes d'associació il·lícita, prevaricació, malversació, frau, falsedat, contra la hisenda pública, blanqueig de capitals i suborn en la contractació de pantalles i megafonia a empreses de la xarxa corrupta per als actes de la visita del pontífex.

Cotino s'enfronta a una petició del fiscal d'11 anys de presó. Amb tot, és l'exdirector de la televisió pública valenciana (RTVV) Pedro García Gimeno qui acumula la petició més alta de pena, 40 anys. També es jutjaran diversos alts càrrecs de RTVV, així com els líder de la Gürtel. Francisco Correa s'enfronta a una petició de 38 anys de presó; el seu número dos, Pablo Crespo, a una de 37; Álvaro Pérez, 'el Bigotes', també a una de 37, i el considerat blanquejador del grup i exvicepresident de Repsol YPF Jose Ramón Blanco Balín, a una de 18. Tots ells estan condemnats per altres peces de la trama.

Els fets que s'analitzaran seran la contractació i el lloguer de pantalles, el manteniment i la megafonia de l'esdeveniment, que va tenir un cost de 7 milions d'euros, i que va assumir RTVV. Segons el ministeri públic, Cotino, Pérez, Crespo, Correa i García "van acordar" atribuir a RTVV el cost del contracte per "apoderar-se directament dels fons públics" de la televisió valenciana, als quals l'aleshores director "tenia un accés més fàcil". D'aquesta manera, segons el fiscal, Pedro García va aconseguir "sostraure fons públics" de la RTVV per 3,3 milions d'euros, que es va repartir amb Correa, Crespo, Pérez i Blanco Balín.

El servei va ser adjudicat presumptament de manera irregular a Teconsa "gràcies a la voluntària i conscient actuació" d'empleats de RTVV als quals la fiscalia també acusa, com són Ricardo Calatayud, Luis Sabater Balaguer, Antonio de la Vídua, Juan Prefaci, Encarnación Pérez, José Llorca, Vicente Sanz i Salvador Benjamí Íñiguez.

Segon procediment

Paral·lelament a aquesta causa, un jutjat de València investiga els contractes realitzats per la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies per a la preparació de la visita del Papa en un procediment en el qual estan imputats l'expresident valencià Francisco Camps i set persones més, entre les quals el bisbe auxiliar de València Esteban Escudero, per suposats delictes de prevaricació administrativa, malversació i frau.

stats