Política 23/12/2011

Rajoy presideix el seu primer consell de ministres

El president del govern espanyol i els 13 ministres del seu executiu s'han fotografiat a La Moncloa abans de la reunió

Acn
2 min

MadridEl president del nou govern espanyol, Mariano Rajoy, presideix aquest divendres el seu primer consell de ministres, que ha començat a les 10 del matí. Abans, però, ell i els 13 membres de l'executiu espanyol s'han fet la tradicional fotografia de grup a La Moncloa que marca l'inici de la trajectòria de tots els governs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría serà l'encarregada de la roda de premsa posterior a la reunió, on s'aprovaran els primers nomenaments de càrrecs dels ministeris.

Pot ser el cas dels catalans Jorge Moragas i José Luis Ayllón com a cap de gabinet de Rajoy i secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, respectivament.

També s'espera el nomenament de la cap de comunicació de Rajoy, Carmen Martínez de Castro, com a secretària d'Estat de Comunicació, i de l'eurodiputat Iñigo Méndez com a secretari d'Estat per a la UE.

Es preveu que aquest primer consell de ministres serveixi per fer una presa de contacte i aprovar els primers nomenaments del nou executiu, però no per posar en marxa mesures destacades.

Mariano Rajoy reserva per a aquesta qüestió el Consell de Ministres del 30 de desembre, on sí que s'aprovaran acords de contingut i es donarà llum verda al quadre macroeconòmic.

Jorge Moragas

Jorge Moragas Sánchez (Barcelona, 1965) era fins ara el cap de gabinet de Mariano Rajoy i és coordinador de Presidència i Relacions Internacionals del Partit Popular i membre de l'executiva de la formació.

Es defineix a sí mateix com a "liberal" i va trepitjar per primera vegada La Moncloa el 1995 quan va començar a treballar al departament de Protocol de Presidència. Dos anys després, amb José María Aznar com a president, el secretari general de Presidència, Javier Zarzalejos, el va nomenar cap del seu gabinet.

José Luis Ayllón

José Luis Ayllón (Barcelona, 1970) ha estat la mà dreta de Soraya Sáenz de Santamaría al Congrés dels Diputats en els quatre anys en què aquesta ha exercit com a portaveu a la cambra baixa (2008-2011).

S'ha descrit a ell mateix com el "Xavi" del PP (en referència al jugador del Barça) per les seves tasques de coordinador del grup parlamentari des de la segona fila de l'acció política.

Ha impulsat la tasca d'oposició a l'executiu de Zapatero des d'un tarannà més centrat que el de l'equip del predecessor de Sáenz de Santamaría, Eduardo Zaplana, i és l'autor de bona part dels argumentaris -i frases en boca de Rajoy- que la direcció del PP ha utilitzar en aquests anys.

stats