Política 25/04/2022

El Consell per la República promou una consulta paral·lela sobre els Jocs d'Hivern dirigida a tot Catalunya

L'òrgan crearà un registre 'ad hoc' per incloure els no inscrits a la votació

2 min
Toni comín (a la pantalla) i a la taula, d'esquerra a dreta: Carme García, Toni Castellà, Aurora Madaula, Lluís Llach, Teresa Vallverdú i Guillem Fuster

BarcelonaEl Consell per la República també organitzarà una consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern, però a diferència de la del Govern s'adreçarà a tot Catalunya. Si bé en la votació organitzada per l'executiu només està previst que hi participin nou comarques –les de l'Alt Pirineu i l'Aran a més del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès– després d'una intensa negociació entre Esquerra i Junts, el Consell té la intenció de fer una consulta a escala nacional. Forma part, segons ha anunciat aquest dilluns, d'una de les iniciatives que vol dur a terme l'ens presidit per Carles Puigdemont en els pròxims mesos i que tenen a veure amb fomentar la "participació" ciutadana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La votació es faria abans de la consulta oficial organitzada per la Generalitat i marcaria la campanya que tenen previst fer els partits sobre la conveniència o no de celebrar els Jocs d'Hivern en col·laboració amb el govern espanyol, el de l'Aragó i el Comitè Olímpic Espanyol. En una roda de premsa aquest dimarts, el vicepresident del Consell, Toni Comín, ha explicat que l'òrgan crearà "un registre ad hoc" que inclogui un "doble filtre", una "ID específica que rebran les persones que voldran votar i que s'hauran de registrar". És un mecanisme que, ha insistit, ofereix "les mateixes garanties que la votació per als que sí que hi estan registrats". "No som gaire lluny del que va passar l'1 d'Octubre, amb un cens universal per impedir que no hi hagués dobles vots", ha recalcat.

"Creus que s'han de fer uns Jocs Olímpics al Pirineu?", és la pregunta de la consulta, que ofereix tres respostes possibles: sí, no i no ho tinc clar. La votació, que ja ha validat la sindicatura electoral de l'organització, es farà de manera telemàtica i es podrà fer durant uns quants dies. Abans d'iniciar els tràmits per arrencar l'organització cal que el 5% dels 102.406 inscrits del Consell hi donin suport en un procés intern que s'obrirà aquest dilluns a mitjanit. Si aquests avals s'han recollit aproximadament a finals de maig, la consulta es podria celebrar durant la primera quinzena de juny.

"Ens ha semblat que és molt oportú que el conjunt de ciutadans puguin participar en aquest procés", ha assegurat Comín, que ha insistit que no busca "esmenar ningú" –en referència a la consulta que ja celebra el Govern–, i ha recordat que el reglament de l'organització per celebrar consultes ja es va aprovar l'any passat. "El Consell no està en competència sinó que complementa el sistema institucional autonòmic", ha assegurat, encara que també ha admès que la celebració de la consulta, tot i no tenir "conseqüències directes" sobre la decisió del Govern, sí que pot "condicionar" la consulta organitzada per l'executiu.

stats