Política 27/07/2020

Consellers nacionals del PDECat demanen una consulta a la militància sobre la confluència a JxCat

La direcció es dona temps i es decanta per informar només de l'estat de les converses

Núria Orriols
3 min
El PDECat també reclamarà la investidura de Puigdemont

BarcelonaAquesta setmana és clau en el debat intern del PDECat. Mentre que hi ha un sector que ja assumeix l'escissió davant de la creació del partit de l'expresident Carles Puigdemont, altres volen que siguin les bases les que prenguin la decisió. Des de la comarca del Vallès Occidental i la vegueria de Barcelona promouen una consulta a la militància sobre l'encaix amb JxCat abans del 15 de setembre. "Requerim a la direcció nacional del PDECat la celebració d'una consulta vinculant entre tota la militància que reculli les diferents propostes que s'han plantejat al llarg de les últimes setmanes [en al·lusió a la dels presos polítics], juntament amb una contraproposta de la direcció, i permeti a la militància aprovar-ne una per majoria simple", afirma la resolució, a la qual ha tingut accés l'ARA.

La intenció dels promotors és que aquesta resolució es debati en el consell nacional del dia 30 de juliol, aquest dijous a les 19.30 de la tarda. Tenen fins demà a les 19.00, que es reuneix la mesa del Consell Nacional, per presentar la proposta avalada per un 10% dels consellers de l’ens, el llindar per tal que pugui ser discutida. "Hem vist com es posaven diverses propostes sobre la taula que han estat descartades de manera sumària per la direcció nacional sense que els associats poguessin votar-les", afirmen les fonts promotores de la resolució.

Ho diuen en al·lusió a la proposta de Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Lluís Puig per encaixar a JxCat i que va rebutjar l'executiva de Bonvehí per àmplia majoria. Els presos polítics i exiliats del PDECat proposaven que la militància s'incorporés al partit de JxCat, així com a la Crida, i que en un termini de sis mesos el partit decidís en una assemblea general si es dissol.

El consell nacional del PDECat debat la integració a JxCat

Aquest dilluns precisament s’ha reunit la direcció nacional del PDECat des de les deu del matí per debatre què portar al consell nacional. Segons diverses fonts consultades, la direcció ha decidit donar-se temps i de moment no tancar cap proposta per ser votada al consell nacional. Ara per ara l’executiva de David Bonvehí es limitaria a informar de com han anat les converses amb l’expresident Puigdemont i Jordi Sànchez.

L'entorn de la vicepresidenta del partit, Míriam Nogueras, aspirava almenys a aconseguir que es permeti la doble militància amb JxCat i que segueixin les converses. Ara bé, fins ara el portaveu del partit, Marc Solsona, s'ha mostrat taxatiu sobre aquest punt: ha demanat a qui es vulgui fer de Junts que, per coherència, estripi el carnet del PDECat. Això sí, la direcció no preveu ara per ara obrir un expedient a ningú que militi a les dues formacions, tot i que estudia mesures en el cas dels càrrecs orgànics.

En la darrera trobada del mes de gener, els consellers nacionals van decidir "transitar" cap a JxCat, però sense concretar la fórmula. Durant aquests sis mesos el president del partit, David Bonvehí, ha negociat amb el líder de la Crida, Jordi Sànchez, sense èxit. La direcció del PDECat ha posat sobre la taula una coalició o una federació, mentre que des de la Crida volen fer un partit nou des de zero. Davant de l'atzucac de les converses, Puigdemont ha decidit posar la directa i crear el seu propi partit sense esperar l'acord amb el PDECat.

stats