Política 14/01/2016

Puigdemont, als nous consellers: "Estic segur que guardareu fins al darrer segon la promesa de servei al país"

Els consellers del Govern de la desconnexió amb l'Estat, dividit en tres àrees i amb Junqueras de vicepresident, prenen possessió del càrrec

Oriol March / Roger Tugas
3 min
Els nous consellers del Govern de Carles Puigdemont, després de prendre possessió del càrrec / FRANCESC MELCION

BarcelonaEl nou Govern, que té l'encàrrec de comandar la desconnexió amb l'Estat en una legislatura que es preveu que duri divuit mesos, ja està constituït. L'executiu de Carles Puigdemont, que tindrà tres grans àrees liderades per Oriol Junqueras -vicepresident-, Neus Munté i Raül Romeva, està integrat per membres de Convergència, d'ERC i d'independents a a proposta dels republicans, com és el cas de Toni Comín -Salut- i el mateix Romeva. "Prometeu complir fidelment i d'acord amb la llei les obligacions del càrrec que assumiu al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de la Generalitat?", ha estat la fórmula triada per agafar el càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont ha tancat l'acte amb un discurs en què ha començat agraint la feina feta pels consellers que deixen el càrrec, i s'ha mostrat convençut que els membres del seu gabinet "guardaran fins al darrer segon la promesa de servei al país". Així, el nou cap de l'executiu català ha apuntat que aquest ha estat un "dia emocionat" i ha aprofitat "l'oportunitat de mostrar l'agraïment" als exconsellers de Mas, presents en l'acte, per haver "estat servidors lleials i soferts del país i del president Artur Mas". "Gràcies monumentals", ha insistit, fent referència als moments de dificultats financeres que han hagut de gestionar: "Heu aguantat molt bé el tipus en unes condicions en què a més d’un li haurien fet tombar d’esquena".

Els deures del nou GovernIgualment, referint-se als seus successors, que al llarg del dia protagonitzaran el traspàs de carteres, ha expressat el "plaer que representa que us hagi pogut prendre aquesta premsa de serveis a Catalunya i el president". "Segur que aquesta promesa de servei al país i les institucions la guardareu fins al darrer segon de la vostra responsabilitat", ha afirmat, atès que són "conscients de l’encàrrec que us fa el país, el poble" i, per tant, sabran "guardar el respecte institucional, l’exigència i el servei a la democràcia de Catalunya d’una manera tan exemplar" com els anteriors consellers. En aquest sentit, els ha fet un encàrrec: "Us demano que expliqueu bé allò que fem, no renuncieu a res i sigueu fidels a la idea de fer les coses el màxim de bé, el màxim d’explicades i el màxim d’implicades".

Oriol Junqueras saluda el president de la Generalitat Carles Puigdemont després de prendre possessió del càrrec de vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda del nou Govern / FRANCESC MELCION

Dos dies després

L'acte s'ha dut a terme al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, que dimarts ja va ser l'escenari de la presa de possessió de Puigdemont com a president. L'exalcalde de Girona es va estrenar prometent el càrrec amb una fórmula que obviava tant el rei com la Constitució que ja està en mans de l'advocacia de l'Estat. Hi han assisit les principals autoritats de país, a banda de diputats i representants de la societat civil.

A tall de curiositat, tres dels consellers homes han assistit a l'acte sense corbata: Oriol Junqueras, Raül Romeva i Toni Comín. Durant el primer tripartit, només el conseller en cap Josep Bargalló (ERC) va renunciar a aquesta peça, un fet que no va estar exempt de certa polèmica en alguns mitjans.

stats