Política 09/05/2019

La JEC rectifica i admet que Puigdemont, Comín i Ponsatí poden concórrer a les europees

La Junta Electoral s'hi ha vist forçada després de caure l'últim recurs al Consitucional

Ot Serra
2 min
Els caps de llista de Lliures per Europa (Junts) i els seus substituts provisionals, en una roda de premsa a Brussel·les

MadridAcaba la polèmica iniciada quan la Junta Electoral Central (JEC) va decidir vetar els candidats exiliats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Aquest dijous, la JEC ha rectificat la seva postura inicial i ha admès que els tres puguin concórrer a les eleccions europees. La Junta Electoral s'ha vist forçades per les diferents resolucions favorables a la candidatura, que va recórrer fins al tribunal contenciós-administratiu. Des d’un primer moment la Fiscalia es va mostrar partidària que sí es poguessin presentar i el Tribunal Suprem es va considerar no competent en la qüestió subratllant que, si ho fos, optaria per deixar-los presentar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'empenta final l'ha fet el Tribunal Constitucional que, aquest mateix dijous, ha avalat definitivament la candidatura de l’expresident de la Generalitat i els dos exconsellers; una decisió que ha fet rectificar a la JEC. El TC o ha admès a tràmit els recursos d'empara de Ciutadans i el PP perquè considera que no hi ha cap vulneració de drets fonamentals a aquests dos partits que justifiqui la presentació dels recursos. En els seus escrits, les dues formacions al·legaven, entre altres coses, que es podria haver vulnerat el dret a la igualtat que forma part del dret d'accés a les funcions públiques (articles 14 i 23.2 de la Constitució), però el TC no comparteix aquest criteri.

"No pot existir vulneració de drets constitucionals com a conseqüència de la possible vulneració de la legalitat per part d'una altra candidatura", defensen els magistrats, que expliquen que entre els drets susceptibles d'empara "no hi té cabuda el del compliment de la legalitat per part de tercers". És a dir, que el fet que JxCat se situï fora de la normativa no suposa que s'estiguin vulnerant drets de Cs o qualsevol altra candidatura.

Els jutges recorden que els jutjats contenciosos administratius de Madrid van adoptar una "interpretació flexible i favorable a l'exercici dels drets fonamentals", cosa que no suposa una "discriminació" a altres candidatures. "La igualtat que preserva la Constitució és només la que existeix en el si de la lliure concurrència entre opcions diferents", subratlla la sala primera del TC.

Els conservadors van al·legar una "extralimitació" del Suprem a l'hora de posicionar-se i van insistir que els tres exiliats no podien presentar-se als comicis perquè no consten al cens de residents absents (CERA) malgrat ser notori que viuen a l'estranger. En la resta de qüestions plantejades, el TC no hi entra perquè no ha entrat a estudiar el fons de l'assumpte sinó que s'ha limitat a rebutjar d'entrada els recursos.

Es tanca, doncs, un periple judicial que va començar amb la resolució de la JEC que denegava la participació de Puigdemont, Comín i Ponsatí en la llista Lliures per Europa (Junts) el dilluns 29 d'abril. A finals de setmana es van pronunciar favorablement a la seva concurrència la Fiscalia Provincial de Madrid, el Tribunal Suprem i finalment tres jutjats contenciosos administratius de la capital espanyola, que van obeir a la instrucció prèviament dictada pel Suprem en la insòlita interlocutòria de diumenge, en la qual es declarava incompetent per resoldre però entrava al fons de la qüestió.

stats