Política 01/12/2016

El Constitucional admet a tràmit un recurs dels condemnats pel setge al Parlament

Valorarà si cal suspendre el seu ingrés a presó, que també està pendent d'una petició d'indult al govern central i d'un altre recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans

Ara
2 min
Uns dos mil 'indignats' han bloquejat els accessos al Parlament / JORDI PIZARRO

BarcelonaEl Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d'empara dels vuit condemnats pel setge al Parlament, la manifestació davant de la cambra del 15 de juny de 2011. Els manifestants van ser absolts inicialment per l'Audiència Nacional, però la Fiscalia ho va recórrer i el Tribunal Suprem els va imposar tres anys de condemna i va ordenar el seu ingrés a presó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cas també està pendent de la sol·licitud d'indult que van presentar els joves davant del govern central i d'un altre recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans. En la primera sentència, l'Audiència Nacional va fer prevaldre el dret a la llibertat d'expressió dels manifestants, però el Suprem va prendre un criteri diferent i va assegurar que calia garantir el funcionament de la institució parlamentària per sobre la llibertat dels manifestants.

Tot i que el Constitucional no entri en el fons de la qüestió, l'advocat dels condemnats, Eduardo Caliz, ha celebrat en declaracions a l'ARA l'admissió a tràmit del recurs, perquè vol dir que el tribunal "haurà de debatre" sobre la llibertat d'expressió i manifestació de la ciutadania.

El President de la Generalitat, Artur Mas, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, després de baixar de l'helicòpter

El 15 de juny de 2011 una manifestació del col·lectiu dels indignats va bloquejar l'entrada al Parlament, coincidint amb el debat dels pressupostos de les primeres retallades del Govern. La protesta va obligar a les principals autoritats del país, el president Artur Mas i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, a accedir a la cambra en helicòpter, diversos diputats van acabar tacats de pintura llançada pels manifestants i el ple va començar amb una hora de retard.

stats