Política 04/04/2016

Convergència farà una consulta oberta a tota la militància sobre si cal "fundar una nova eina" o bé reformular el partit

Els nacionalistes divideixen el congrés en dues fases: una per crear la nova estructura a principis de juliol i una altra, 15 dies després, per triar càrrecs

Oriol March
2 min
El coordinador de règim intern de CDC, Francesc Sánchez, en roda de premsa al costat de Francesc Homs

BarcelonaConvergència deixa el futur en mans de la militància. El coordinador general del partit, Francesc Sánchez, ha anunciat que la formació organitzarà durant el mes de maig una consulta oberta a tots els afiliats en què els preguntarà si cal "fundar una nova eina política" o bé reformular la ja existent. Aquesta consulta, per a la qual encara no hi ha data, se celebrarà "un dissabte de maig" i s'organitzarà als locals que el partit té situats a tot el territori. "Creiem que és necessari", ha apuntat Sánchez, que ha dit que no hi ha hagut "veus discordants" a la direcció sobre aquesta reformulació del procés de refundació en què està immersa la formació nacionalista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El calendari, de resultes de tot plegat, s'ha modificat. El congrés per definir la nova estructura i corpus ideològic de CDC serà a principis de juliol, i 15 dies més tard es farà la tria de càrrecs que ocuparan les sigles nacionalistes. "Cal donar veu a la militància", ha apuntat Sánchez. "Volem fer un exercici de transparència i de democràcia", ha especificat el dirigent convergent, que ha ressaltat que la pregunta serà "clara" i "entenedora". En cas que guanyi l'opció de la reforma, no està decidit si es mantindran les sigles actuals. "No serà la pregunta d'Unió", ha reivindicat.

Aquesta consulta no havia aparegut fins ara en el full de ruta de la refundació. El partit ha estat fent una enquesta a tota la militància sobre el futur de la formació, i també sobre quins han de ser els principals eixos ideològics del partit.

Homs, Madrid i la consulta

El coordinador de règim intern ha comparegut al costat del cap de files de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, que s'ha referit especialment al posicionament de la coalició sobre la recta final de la investidura a Madrid. Homs ha apuntat que el dret a decidir és un aspecte fonamental de cara a facilitar l'existència d'un nou govern a l'Estat, i s'ha encarregat d'explicar el posicionament del grup parlamentari sobre els altres debats que hi ha oberts al Congrés a l'espera de tenir nou president. "Si el resultat de tot el procés és que no hi ha govern, els responsables seran aquells que no volen posar les urnes a Catalunya", ha assenyalat Homs. "Si això es resol, hi ha govern", ha refermat.

"Estem disposats a parlar de la data i de la pregunta, ja ho va dir el president Puigdemont", ha recordat el també vicesecretari d'estratègia de CDC, que ha apuntat que el primer pas és plantejar el dret a decidir. Segons Homs, la pressió de la comunitat internacional creixerà notablement durant les properes setmanes perquè hi hagi nou executiu a Madrid.

"No entenc la tàctica del PSOE d'anar de bracet amb Ciutadans", ha apuntat el cap de files de Democràcia i Llibertat, que ha reclamat un "govern del canvi" que faci fora el PP. Una prioritat que, segons ell, és "urgent".

stats