Política 08/07/2020

Torra insta Sánchez a posar data i condicions del referèndum per desencallar la taula de diàleg

ERC reclama al president consensuar l'estratègia i ell hi respon que es nega a restar valor a l'1-O

Núria Orriols / Aleix Moldes
2 min
El president del Parlament, Quim Torra, aquest dilluns al ple del Parlament.

BarcelonaLa segona reunió de la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol fa setmanes que s'ajorna sense saber-ne ben bé els motius. La discussió oberta entre JxCat i ERC aquest dimecres al Parlament evidencia que no tothom a l'executiu té la mateixa opinió sobre la utilitat d'aquest fòrum de debat que ja va néixer amb polèmica, per la seva vinculació a un acord exclusiu dels republicans amb el govern de l'Estat per acceptar la investidura de Pedro Sánchez. El líder del grup d'ERC a la cambra, Sergi Sabrià, ha tornat a reclamar al president del Govern, Quim Torra, que mogui peça perquè l'independentisme consensuï una estratègia comuna abans de tornar-se a reunir amb el PSOE i Unides Podem. La resposta de Torra, visiblement enervat per la insistència dels republicans en el tema, ha sigut eloqüent: "És molt fàcil [desencallar] aquesta segona reunió. Que Pedro Sánchez m'enviï una carta per dir-me que el primer punt de l'ordre del dia serà l'exercici del dret a l'autodeterminació, la data i les condicions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torra, davant la resta dels grups i de les persones que sintonitzaven en directe el ple del Parlament, ha dit al seu soci que ell no contribuirà a restar valor al referèndum de l'1-O. "Em nego a ser testimoni passiu de la residualització del valor de l'1-O, de la força de trencar-ho tot que va tenir", ha subratllat. Per al president, "dialogar per dialogar" no té cap sentit i del que es tracta és de negociar de quina manera els catalans exerciran el dret a l'autodeterminació.

No és la primera vegada que la disputa se situa exactament al mateix lloc. Abans de reunir per primera vegada la taula de diàleg al febrer, Torra i JxCat ja van dir que no se sentien "vinculats" per l'acord d'investidura entre ERC i el PSOE. "Amb vostè sempre parlem de diàleg", li ha dit Torra a Sabrià mentre se li escapava un somriure irònic. El líder republicà l'havia instat segons abans a "posar data" a la segona trobada per "obligar l'Estat a moure peça". "No els regalem la bandera del diàleg", havia subratllat Sabrià, convençut que la part catalana "ha de tenir clares i definides les propostes".

I, tot i que ERC ha acusat el govern espanyol de "posar excuses" per ajornar la reunió i Sabrià ha insistit que la seva intenció en la taula de diàleg era parlar "d'amnistia i autodeterminació", segur que no entrava en els seus plans condicionar la pròxima trobada al fet que Pedro Sánchez posi data al referèndum. Torra ha estat aplaudit pels diputats de JxCat a l'hemicicle –en són menys dels habituals per la reducció de l'aforament durant la crisi del coronavirus– i els d'Esquerra s'han quedat impassibles, en una imatge que ja comença a ser habitual a la cambra.

stats