Política 15/03/2020

Torra demana als ciutadans el "confinament total" davant un decret "insuficient" de Sánchez per aturar la pandèmia

Sánchez diu que "analitzarà" la proposta però que ara prima "la preservació de la salut pública"

Aleix Moldes / Pau Rumbo / Mariona Ferrer
6 min
Quim Torra en roda de premsa

Barcelona / MadridEl "confinament total" que demana la Generalitat dependrà de la ciutadania. El president del Govern, Quim Torra, s'ha mostrat molt crític amb la declaració de l'estat d'alarma de la Moncloa, que considera "insuficient" per contenir la pandèmia. Davant els múltiples supòsits per trencar el confinament que imposa l'Estat, Torra ha fet una crida als ciutadans perquè vagin més enllà i "s'autoconfinin" a casa immediatament. Els únics professionals que haurien d'anar a treballar haurien de ser, segons el cap de l'executiu, els dels sectors de l'alimentació, de l'assistència sanitària i dels serveis essencials. A més, considera que s'haurien de fer "controls universals" a la població que presenti símptomes per tenir un detall acurat de l'evolució dels contagis. Aquest diumenge s'ha confirmat el positiu del seu vicepresident, Pere Aragonès.

El consell executiu del Govern s'ha reunit de manera telemàtica a primera hora del matí, abans que el president de la Generalitat, Quim Torra, es trobés a partir de les 10.30 h amb la resta de presidents autonòmics i el president espanyol, Pedro Sánchez, també telemàticament. El Govern rebutja les mesures aprovades aquest dissabte pel consell de ministres perquè considera que són "recentralitzadores" i també "insuficients" per contenir la propagació del coronavirus. I així ho ha traslladat Torra a Sánchez en la conferència de presidents, que s'ha allargat durant gairebé quatre hores.

Pedro Sánchez ha presidit des de la Moncloa la videoconferència de presidents per detallar l'aplicació de l'estat d'alarma pel coronavirus.

Sánchez ha dit que "analitzarà" les peticions que li han fet arribar tots els presidents autonòmics, però ha recalcat que preval "l'interès general i la preservació de la salut pública" en la "coordinació necessària per aplicar l'estat d'alarma" en la batalla contra el coronavirus. Segons fonts de la Moncloa, tots els presidents autonòmics s'han "sumat a la crida d'unitat d'acció del president del govern espanyol". Una informació que contrasta amb la compareixença de Torra. Segons les mateixes fonts del govern espanyol, els presidents autonòmics han traslladat a Sánchez que "actuaran als seus territoris amb responsabilitat i lleialtat" en l'aplicació del reial decret d'estat d'alarma. "Aquesta lluita no té colors polítics", insisteixen, en la línia del discurs de Sánchez d'ahir dissabte a la nit.

Torra insisteix en la necessitat d'un confinament domiciliari total i del tancament dels ports, aeroports, trens i fronteres. A més, segons ell, també cal l'aïllament de Catalunya i Madrid, dos dels focus principals de la pandèmia. "Cal restringir de manera dràstica la mobilitat", ha afegit durant la compareixença de premsa posterior a la conferència de presidents. "Ja no som capaços de seguir les cadenes de transmissió. I ara cal que no hi hagi més contagis ni més contactes. Tothom s’ha de quedar a casa", ha subratllat.

"Us demano a tots un acte de generositat i responsabilitat. Hem de fer una aturada de país solidària", ha remarcat tot seguit el president, deixant clar que la consciència social de la ciutadania serà decisiva per tallar la cadena de contagis, que ha crescut exponencialment els últims dies. La Generalitat demana no perdre "ni un minut" per al confinament, tot i que fa uns dies no el veia necessari. No va ser fins divendres al vespre, i quan ja sabia que el govern espanyol valorava l'opció de decretar l'estat d'alarma, que Torra va defensar el confinament total de Catalunya. Però el president recorda que dimecres ja s'havia decidit contenir el focus d'Igualada i la vall d'Òdena aïllant-ne els municipis.

Quim Torra participa per videoconferència des del Palau de la Generalitat a la reunió de presidents autonòmics amb Pedro Sánchez per valorar les mesures per fer front al coronavirus

Unitat malgrat les crítiques

Les crítiques del president de la Generalitat no han estat les úniques que ha escoltat Sánchez durant la reunió d'aquest matí. Ara bé, en acabar, ha estat Torra l'únic que no s'ha sumat al comunicat conjunt entre Sánchez i els presidents autonòmics en què es comprometen a actuar sota els principis de "coordinació, col·laboració i solidaritat". Això, sí, sota el comandament únic del govern espanyol. "Aquest virus l'aturem units", acabava el comunicat amb la frase que està fent córrer des de dissabte al vespre la Moncloa.

En el comunicat també es demana el "compromís social" de la ciutadania perquè no surti de cas "excepte en casos d'extrema necessitat" i s'incideix en què dimarts que ve el Consell de Ministres aprovarà un paquet d'ajudes econòmiques per fer front a la crisi.

Sánchez, però, també ha rebut crítiques de la presidenta de la Comunitat de Madrid, la popular Isabel Díaz Ayuso. En una entrevista a Telemadrid ha afirmat que l'autoritat competent a la regió és ella, com a presidenta autonòmica, per bé que ha admès que estava supeditada als ministeris que Sánchez ha designat. Ayuso també desafia Sánchez en un dels temes més polèmics del decret d'estat d'alarma: la popular ordenarà el tancament de les perruqueries perquè "no es pot entendre", ha afirmat, que els professionals del sector estiguin "pell amb pell" amb la clientela. "Prefereixo que la gent gran tingui els cabells bruts que no malalta", ha assegurat.

A la tarda i, malgrat que el ministre de Sanitat, Salvador Illa li ha enviat una carta per recordar-li que ell és l'autoritat, el govern espanyol ha acabat excloent les perruqueries de les activitats comercials que tenen permís per obrir.

De la seva banda, el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, ha assegurat que complirà el decret del govern espanyol en contra de la Covid-19, tot i que ha afirmat que és "innecessari" que l'Estat assumeixi el comandament de la policia basca, l'Erzaintza, i que també tregui les competències del sistema de salut basc, l'Osakidetza.

Suport a pimes i autònoms

Si l'Estat va injectar 60.000 milions d'euros en el rescat bancari causat per la recent crisi econòmica, el president de la Generalitat ha exigit que el govern espanyol "no posi límits ni a l'import ni als terminis" per ajudar treballadors, autònoms i empreses davant l'emergència sanitària. En aquest sentit, ha explicat que ha demanat a Sánchez que prioritzi sis qüestions principals, especialment per donar suport a pimes i autònoms:

  1. Suspendre el termini de pagament de tributs, les cotitzacions de la Seguretat Social, la quota d'autònoms i ampliar els venciments.
  2. Compensacions per als autònoms.
  3. Mantenir la remuneració dels treballadors que s'hagin de quedar a casa.
  4. Establir noves línies de crèdit sense límit de liquiditat.
  5. Fixar que els expedients de reducció temporal d'ocupació (ERTO) no consumeixin atur ni facin perdre poder adquisitiu als treballadors que s'hi hagin d'acollir.
  6. Suspendre el pagament d'hipoteques.

Canvi de prioritats

En la mateixa línia s'ha expressat aquest diumenge a Catalunya Ràdio el vicepresident de l'executiu, Pere Aragonès, que juntament amb Torra han estat els dos únics membres del consell executiu que han participat en la reunió del matí des del Palau de la Generalitat (en despatxos diferents). Aragonès ha demanat a l'Estat que adopti més restriccions pel coronavirus i que el control únic que ha decretat no sigui "un coll d'ampolla" a l'hora de prendre decisions. "Dilluns s'hauria de suspendre la mobilitat per anar a treballar excepte en el que sigui estrictament necessari", ha dit. És a dir, la Generalitat reclama que el sistema sigui a la inversa del que hi ha ara, en què una de les excepcions per sortir de casa és precisament anar a treballar.

Tant Torra com Aragonès han defensat que cada decisió es prengui segons el territori afectat, perquè no és homogènia la propagació del coronavirus entre les comunitats autònomes. A més, des del Govern també s'insiteix en la necessitat d'aprovar mesures econòmiques i laborals associades a l'estat d'alarma. Mesures que el govern espanyol va explicar que portaria al consell de ministres de dimarts vinent.

Crítiques a una "campanya patriòtica"

També hi ha hagut polèmica amb la nova campanya engegada pel ministeri de Sanitat amb el lema #Estevirusloparamostodos. Els consellers d'Empresa, Àngels Chacón, i d'Interior, Miquel Buch, l'han criticat obertament perquè conté, segons aquest últim, "missatges patriòtics sense conseqüències reals contra el coronavirus". Els principals diaris de tirada estatal, inclosos els que s'editen a Barcelona, inclouen en la seva edició de diumenge una portada del ministeri de Sanitat amb el logo del govern d'Espanya on es llegeix a tota pàgina aquest lema. Chacón també ha qüestionat que hagi estat el groc el color escollit per escriure la paraula virus, un color que l'independentisme associa a la llibertat dels presos polítics.

stats