CRISI DELS POPULARS
Política 30/01/2016

La corrupció força el PP de València a refundar-se

Dissol la direcció i nomena una gestora després que el cas Imelsa hagi esquitxat de ple el partit

Salvador Almenar
3 min
La regidora i portaveu provisional del PP de València, María Ángeles Ramón-Llin, va declarar ahir davant la Guàrdia Civil com la resta dels companys de grup.

ValènciaLa direcció del PP sembla haver esgotat la paciència amb els companys de partit al País Valencià. Tot i que la federació valenciana sempre ha contribuït amb un bon grapat de vots als èxits dels populars, ara s’ha convertit en un malson per a Mariano Rajoy, que tracta des del 20-D de presentar una imatge renovada i sense vinculació amb els casos de corrupció que esquitxen el partit. L’hemeroteca, però, el persegueix i li recorda que aquells que ara estan investigats -terme que substitueix el d’imputat- eren abans els seus models a seguir en gestió pública. El 2007 deia que les seves “credencials” eren la “gestió de l’Ajuntament de València, de Xàtiva o d’Alacant”, tres administracions sobre les quals la justícia ha posat el focus per la gestió de Rita Barberá, Alfonso Rus i Sonia Castedo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com que ja no pot canviar la història, tot i penedir-se segurament d’haver dit certes coses -com que Carlos Fabra era “un polític i un ciutadà exemplar”-, el líder del PP vol ara fer palesa la seva tolerància zero amb la corrupció i mostrar mà dura. Una fermesa que no va tenir quan els populars donaven cabuda a deu imputats a les Corts Valencianes, però que ara ha de demostrar per tractar d’esgotar totes les possibilitats de conformar govern, també amb l’ajuda de Ciutadans, un partit que s’ha presentat com un dels abanderats de la regeneració democràtica.

Rajoy va decidir actuar i dissoldre la direcció del PP de València -la substituirà una gestora- per la implicació en el cas Imelsa, que investiga l’adjudicació de contractes públics a l’ajuntament governat per Rita Barberá a canvi de comissions. Unes comissions que haurien servit per finançar les campanyes electorals i que els regidors i assessors del grup municipal haurien contribuït a reconvertir en diner legal.

Entre els 50 regidors i assessors del PP de València que des de dijous presten declaració davant els investigadors de l’operació Taula, hi ha testimonis que haurien confirmat les sospites de la Guàrdia Civil sobre un presumpte finançament il·legal del partit, acompanyat d’un altre suposat delicte de blanqueig de capitals.

Persones que van treballar com a personal de confiança del PP de València han reconegut als investigadors que van patir pressions perquè fessin donacions de 1.000 euros al partit abans de la campanya electoral, diners que més tard els eren retornats en efectiu, concretament en bitllets de 500 euros. Segons fonts pròximes al cas, almenys quatre extreballadores del grup municipal van rebutjar aquest oferiment, tot i que existien amenaces i pressions laborals. A més, les mateixes fonts asseguren que va haver-hi companys que van ser “enganyats” i no se’ls va explicar bé què es demanava. Si es demostren els fets, el PP proposava als seus regidors i treballadors un bescanvi de diners per poder fer servir els recursos que haurien acumulat amb el cobrament de comissions.

Per tractar d’esclarir els fets, el jutge ha citat a declarar el 3 de febrer el portaveu municipal del PP, Alfonso Novo, i en els pròxims dies està previst que també citi els altres quatre imputats del grup municipal.

Rajoy reconeix la seva tebior

Potser el president del PP ha fet tard per mostrar-se implacable amb la corrupció, i escapçar el partit a València quan encara molts dels seus dirigents no han declarat en el jutjat potser no serà suficient per fer creure que pot erigir-se en líder d’un PP renovat. La seva inacció en el passat li resta credibilitat, i ell n’és conscient. Ahir va reconèixer no haver actuat amb la contundència que la societat exigia. “La corrupció ha fet mal al partit, tots ho sabem. Hem actuat, potser no hem sigut tan diligents com hauríem d’haver sigut, però és fàcil parlar un cop ja ha passat”, va dir Rajoy davant la junta directiva del PP de Castella i Lleó.

En un moment en què cada vegada sembla més difícil que pugui articular un pacte de govern, Rajoy va incidir en el missatge que el PP no és un partit corrupte, que són casos aïllats, i que per tant no acceptarà que es faci d’aquesta qüestió una “causa general” contra el seu partit.

Així mateix, la direcció del PP a la província de València va acordar ahir nomenar Vicente Ferrer, exdiputat al Congrés, secretari general provincial -càrrec vacant durant sis mesos- . La nova cúpula inicia ara contactes comarcals per incorporar gent nova i refundar el partit.

stats