CRISI AL PP
Política 12/06/2018

La corrupció persegueix la carrera successòria per regenerar el PP

Rajoy demana als candidats que evitin el joc brut fins al congrés exprés que el rellevarà el 20 i 21 de juliol

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
La corrupció persegueix la carrera successòria per regenerar el PP

MadridLa primera sentència a la Gürtel es va fer esperar a l’aprovació al Congrés dels pressupostos del PP. Només un dia després del sí del PNB, la justícia acreditava la corrupció en el partit de Mariano Rajoy, una sentència que va precipitar l’èxit de la moció de censura. El PP començava a caminar cap a una renovació que ahir ja va topar amb el primer obstacle: la sentència de la trama valenciana de la Gürtel, que va sortir a mig discurs del ja expresident del govern espanyol davant la plana major del PP, reunida per donar el tret de sortida a la carrera successòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mentre l’Audiència Nacional també certificava el finançament il·legal del PP valencià, Rajoy es dirigia per últim cop a la junta directiva nacional -l’equivalent al comitè federal del PSOE- per anunciar la convocatòria del congrés extraordinari per ungir el seu successor el 20 i 21 de juliol. Una cursa exprés en què només demana una cosa: que s’eviti el joc brut perquè el partit no es miri massa el melic i “a partir del setembre estiguin en perfecte estat” per recordar al govern de Pedro Sánchez que no ocupa el seu càrrec “per voluntat dels espanyols”.

Tot i que el PP s’enfronta encara a diversos casos, els populars creuen que, després de la dimissió de Rajoy del partit, les notícies de corrupció ja són cosa del passat. L’expresident espanyol no va ni esmentar la sentència durant el seu discurs de comiat. Tampoc no ho van fer els principals candidats a rellevar-lo. El vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, va demanar “esborrar” el passat després de l’última sentència i va veure la decisió de l’Audiència Nacional com una “lamentable notícia més”.

Crida a la unitat

La màxima preocupació ara mateix al PP és si el partit s’obrirà en canal fins al congrés del 20 i 21 de juliol, que se celebrarà a Madrid. A diferència dels seus predecessors, Manuel Fraga Iribarne i José María Aznar, Mariano Rajoy no ha escollit cap successor. I tampoc té intenció de fer-ho, com va deixar ben clar ahir. Els favorits en les travesses, però, encara no es decideixen a fer el pas. El calendari estableix que la presentació de les precandidatures serà entre el 18 i 20 de juny, i fonts de l’entorn del president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ja van aclarir ahir que té la intenció de complir “els terminis”. És a dir, de no moure peça fins a l’últim dia. Vol formalitzar l’anunci de la candidatura el mateix dia 20 des de Galícia, on té sessió de control al Parlament gallec.

Mentrestant, tant la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, com l’exvicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría -ara convertida en diputada rasa al Congrés- no es mullen, però tampoc eviten descartar-se en les travesses per a la successió. Cospedal va fugir ahir de les càmeres, mentre que Sáenz de Santamaría va optar per donar evasives.

La crida dels barons autonòmics era a intentar trobar un candidat de consens, amb els ulls posats en Feijóo. Per al president del PP català, Xavier García Albiol, seria l’opció més “sensata”, tenint en compte que d’aquí un any hi ha eleccions a la majoria d’autonomies i municipals, i potser generals. Diferents membres del PP català veien possible arribar a un acord abans del 23 de juny.

Si no fos així, el partit estaria davant l’escenari d’enfrontar-se a unes primàries -tot i que descarten anomenar així el procés- per primer cop en la seva història amb un sistema de doble volta. La primera votació prevista és per al 5 de juliol, després d’una campanya d’onze dies, de Sant Joan al 4 de juliol. Cada militant que s’hagi inscrit prèviament podrà votar a la seva agrupació tant el candidat com els pròxims compromissaris al congrés, que haurien de decidir el pròxim president del PP el 20 de juliol en una segona votació.

Ahir totes les fonts populars consultades sobre el tema confiaven que no s’arribi a aquest punt i ja estigui clar el relleu de Rajoy, almenys, en la votació del 5 de juliol. Perquè passi, cal que aquest candidat tregui més del 50% dels vots i una diferència de més de 15 punts respecte al segon.

En les travesses ahir va aparèixer un nom nou, el de l’expresident balear José Ramón Bauzá. Va adobar el terreny amb un article a El Español titulat “El moment de les idees liberals al PP”, i va ser també dels pocs que van prendre la paraula després de Rajoy per reclamar un “debat d’idees”.

Ni successors ni delfins

Ahir Rajoy va anar al gra i va deixar clar que no ficarà cullerada en la nova direcció. “No tinc successors ni delfins”, va dir, i va precisar que no pensa assenyalar ningú “amb el dit” però tampoc “vetar” ningú. Va demanar un debat “d’altura”, però també evitar recrear-se massa en les divisions, perquè és una “cosa delicada” que “pot generar tensions lògiques”. I finalment va etzibar, en un missatge clar a Aznar per oferir-se a “reconstruir el centredreta”, que ningú de “fora” té dret a dictar-li el que el PP ha de fer.

stats